15:55 12.04.2013

Глава МОЗ розповіла, що необхідно зробити для приїзду "швидкої" протягом 10 хвилин

3 хв читати
Глава МОЗ розповіла, що необхідно зробити для приїзду "швидкої" протягом 10 хвилин

Приведення роботи "швидкої допомоги" у відповідність до введеного в дію цього року закону про екстрену медичну допомогу - це величезний інфраструктурний проект, який потребує напруженої роботи не лише з боку медиків, зазначає міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

"Він потребує сьогодні участі й центральної влади та місцевих органів самоврядування, для того, щоб уся інфраструктура відповідала сучасним вимогам і була задіяна в наданні екстреної медичної допомоги", - сказала міністр на зустрічі з регіональними журналістами, повідомляє прес-служба МОЗ.

За її словами, одне з найважливіших інфраструктурних питань - будівництво доріг. "Це нагальна проблема, яка не лише цього року стоятиме як питання номер один для розвитку інфраструктури країни", - заявила Р.Богатирьова, нагадавши, що і глава уряду неодноразово заявляв: держава виділятиме гроші не лише на ремонт, а й на будівництво нових доріг.

"Це і питання облаштування шляхів під'їзду до житлових будинків. Нумерація будинків і назв вулиць також мають бути впорядковані", - продовжила Р.Богатирьова. Крім того, наголосила вона, потрібно підвищити вимоги до учасників дорожнього руху, які зобов'язані не лише знати, а й дотримуватися правил дорожнього руху і поступатися дорогою "швидкій допомозі", якщо вона їде з увімкненою сиреною.

Важливе значення, зазначила глава медичного відомства, має підготовка бригад "швидкої допомоги". "Ми започаткували цього року нові курси для фахівців, які працюють у бригадах "швидкої", - розповіла вона.

Міністр наголосила, що сьогодні МОЗ особливу увагу приділяє модернізації обладнання та транспорту служби невідкладної медичної допомоги. "Наприкінці 2011 року було закуплено 286 машин класу В і С для пілотних регіонів. Цього року ми запропонували уряду ухвалити рішення про закупівлю 1000 машин класу В і С для того, щоб у всіх регіонах можна було розпочати оновлення автопарку машин швидкої допомоги, замінити ті з них, які вичерпали свій ресурс. Ми плануємо, що протягом наступних п’яти років буде повністю замінено рухомий склад машин швидкої медичної допомоги", - констатувала вона.

Також міністр наголосила на важливості організації роботи центральних диспетчерських служб "швидкої допомоги". "Стартує національний проект, який і здійснює розробку технологічного та технічного завдання для розвитку цих оперативних диспетчерських центральних служб. Цей національний проект називається "Вчасна допомога", - розповіла міністр.

"Було ухвалено постанову уряду, де визначено плани робіт представників Держспецзв'язку для того, щоб побудувати логістичне спрямування дзвінка на номер 103. Щоб можна було визначити пріоритет дзвінків, незалежно від того, звідки телефонує людина. Щоб це був виклик номер один для диспетчерів і для пропускних систем. Щоб цей виклик вчасно надходив за призначенням", - зазначила Р.Богатирьова.

"Сьогодні на територіях виписано плани, де перебуватимуть бригади "швидкої допомоги" - пункти базування, які будуть наближені до територій, які вони обслуговуватимуть", - додала глава медичного відомства.

"Це - комплекс заходів, який, без сумніву, не можна виконати за один рік, але не починаючи цієї роботи сьогодні, ми ніколи не дійдемо того, щоб ці завдання було реалізовано", - констатувала міністр.

Вона нагадала, що, згідно з сучасними вимогами, "швидка допомога" в місті має доїхати за 10 хвилин від моменту виклику, а в селі - за 20 хвилин. "Це - мета, і потрібно зробити все, щоб ці нормативи виконувалися", - наголосила Р.Богатирьова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА