16:17 12.04.2013

Новий КПК України гуманізує кримінальну юстицію, але підзаконні акти нівелюють позитив - дослідження

3 хв читати

Експерти відзначають значне скорочення кількості арештів, обшуків і дозволів на "прослушку" за час дії нового Кримінального процесуального кодексу України, але вказують на недоліки у підзаконних актах, що призводять до порушення прав людини.

Експерти Центру політико-правових реформ на прес-конференції в п'ятницю в Києві оприлюднили результати моніторингового дослідження реалізації УПК протягом першого кварталу 2013 року.

Розповідаючи загалом про тенденції гуманізації кримінальної юстиції після набуття чинності КПК, експерт Центру Олександр Банчук звернув увагу на серйозне зменшення кількості осіб, яких утримують у слідчих ізоляторах. "Аналіз статистики за перший квартал 2013 року порівняно з даними 2011 і 2012 років показує, що кількість тих, кого утримуються в СІЗО, зменшилася на 35%, або на 11 тисяч осіб", - наголосив він.

За словами О.Банчука, майже вдвічі зменшилася і кількість подань на взяття під варту - з 2,5 тис. щомісячних подань у 2012 році до 1,3 тис. клопотань про арешт у 2013 році.

"Збільшилася кількість випадків застосування альтернативних запобіжних заходів Щомісяця близько 40 осіб беруться на поруки, до 250 - під домашній арешт, ще понад двох тисяч - під особисті зобов'язання", - зазначив експерт, представляючи результати дослідження.

Стосовно ж видачі судами дозволів на зняття інформації ("прослушки"), то, за даними моніторингу, за кілька місяців цього року таких дозволів видано на 20% менше.

Надає позитивних результатів на практиці і норма КПК щодо угод про примирення сторін. "Можливість домовленості між підозрюваним і потерпілим значна частина населення сприймає позитивно. Це може стати поширеним альтернативним способом вирішення кримінально-правового конфлікту", - зазначив О.Банчук.

Водночас, за словами експерта, дослідження показало і недоліки нового КПК. Так, зокрема, йдеться про бар'єри для реєстрації заяв про правопорушення (черги, факти ігнорування інформації).

Крім того, як свідчать дані моніторингового звіту, не поодинокими стають випадки повторного внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань справ, закритих раніше, має місце і зловживання механізмом вилучення речей і документів при проведенні огляду.

"Сам по собі КПК має недоліки, але найбільшим порушником КПК є сам уряд ... Через його постанов і розпоряджень нівелюються позитивні моменти", - заявив у свою чергу директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Він пояснив, що деякі розпорядження уряду та профільних міністерств призводять до порушення прав людини. "За даними моніторингу, в узятих на виконання КПК 19 підзаконних актах виявлені очевидні протиріччя вимогам закону", - наголосив М.Хавронюк.

За його словами, зокрема, йдеться про норму, яка забороняє видавати дозвіл на носіння зброї особам, яким вручено підозра у скоєнні злочину, підзаконний акт про заборону видачі закордонних паспортів особам, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді невиїзду за кордон.

М.Хавронюк наголосив, що експерти рекомендують у зв'язку з цим Кабінету Міністрів переглянути ухвалені підзаконні нормативні акти на предмет їх відповідності нормам КПК. Органам прокуратури рекомендується вдосконалити роботу і наповнюваність Єдиного реєстру, органам досудового розслідування - безперешкодно реєструвати заяви, отримувати доступ до речей і документів громадян лише після одержання відповідного рішення слідчого судді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА