11:09 15.04.2013

Секретар РНБО: Необхiдно посилити вiдповiдальнiсть за порушення вимог законодавства iз забезпечення якостi питної води

2 хв читати
Секретар РНБО: Необхiдно посилити вiдповiдальнiсть за порушення вимог законодавства iз забезпечення якостi питної води

В аварiйному та зношеному станi перебувають близько 37% водопровiдних мереж, а втрати води в системах водопостачання становлять майже 30% вiд обсягу поданої води в мережу та постiйно зростають, заявив секретар Ради нацiональної безпеки i оборони (РНБО) України Андрiй Клюєв.

Як повiдомляє прес-служба секретаря РНБО, А.Клюєв також повiдомив, що в незадовiльному станi перебуває i бiльшiсть децентралiзованих об'єктiв водопостачання - бюветiв та колодязiв, а артезiанськi води у багатьох регiонах України потребують додаткового очищення.

Секретар РНБО зазначив, що однiєю з ключових проблем у цiй галузi є дефiцит фiнансування на модернiзацiю систем водопостачання, водовiдведення та iнших гiдротехнiчних споруд в усiй Українi.

За словами А.Клюєва, незважаючи на те, що порiвняно з 80-ми роками минулого столiття Україна майже вдвiчi зменшила обсяг використання води, через низьку якiсть очищення стiчних вод рiвень забруднення водойм не зменшується. Секретар РНБО наголосив на необхiдностi прискорення впровадження нових технологiй та обладнання для очищення води. Також, за словами А.Клюєва, треба вживати додаткових заходiв з очищення зливових i шахтних вод.

Секретар РНБО заявив, що вважає за необхiдне посилити вiдповiдальнiсть за порушення вимог законодавства з питань забезпечення якостi водних ресурсiв i питної води - надто багато випадкiв його невиконання. "Через вiдсутнiсть належного реагування допускається велика кiлькiсть порушень у межах водозахисних зон i прибережних смуг - такi землi надають у тимчасове користування i в приватну власнiсть, на них навiть виникають несанкцiонованi звалища", - сказав А.Клюєв.

Окрiм цього, за словами секретаря Радбезу України, важливо пiдвищити ефективнiсть системи монiторингу об'єктiв водопостачання, здiйснити їх паспортизацiю, що дасть змогу в майбутньому проводити адекватний аналiз їх стану.

А.Клюєв також заявив, що нормативно-правова база, яка стосується цiєї сфери, потребує значного вдосконалення та гармонiзацiї з водним законодавством Європейського Союзу.

Вiн зазначив, що питання полiпшення забезпечення населення якiсною водою мають бути прiоритетними в дiяльностi центральної та мiсцевої влади України.

А.Клюєв висловив думку, що в Українi останнiми десятилiттями зберiгаються негативнi тенденцiї щодо нестачi прiсної води, поступового виснаження та забруднення її джерел. В результатi знижується якiсть питної води, зростає потенцiйна загроза виникнення надзвичайних ситуацiй, погiршується епiдемiологiчна ситуацiя.

Секретар РНБО зазначив, що до 2010 року ця сфера фiнансувалася вкрай незадовiльно. Вiн нагадав, що в 2011 роцi було оновлено державну цiльову програму "Питна вода України", яка стала генеральним планом модернiзацiї галузi до 2020 року. "Наше завдання в умовах будь-яких економiчних складнощiв – гарантувати повноцiнне фiнансування та виконання цiєї програми", - наголосив А.Клюєв.

Водночас, за словами А.Клюєва, вирiшення багатьох проблем, що накопичуються десятилiттями, виходить далеко за рамки реалiзацiї профiльних держпрограм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА