11:59 15.04.2013

Зміни до Правил дорожнього руху набули чинності в Україні

3 хв читати
Зміни до Правил дорожнього руху набули чинності в Україні

Із понеділка, 15 квітня, в Україні набули чинності деякі зміни до Правил дорожнього руху (ПДР), згідно з якими змінюються розмітка та знаки, а з жовтня по квітень ближнє світло фар є обов'язковим для автомобілів цілодобово.

Так, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2013 р. №111, з метою зниження ризику виникнення дорожньо-транспортних пригод на заміських дорогах ПДР доповнено вимогою, згідно з якою в період із 1 жовтня по 1 травня транспортні засоби зобов'язані рухатися за межами населеного пункту у світлий час доби із ввімкненими денними ходовими вогнями або ближнім світлом фар. Порушення цього ПДР може спричинити штраф розміром від 255 грн до 340 грн.

Крім того, передбачено посилення вимог до проїзду повз транспортні засоби з розпізнавальним знаком "Діти". У проекті змін передбачено обов'язковість зниження швидкості водіями, що рухаються суміжною смугою, а в разі потреби - зупинення транспортного засобу з метою уникнення наїзду на дітей, що виходять з автобуса.

Також у нових ПДР посилено вимоги до застосування технічних засобів регулювання дорожнього руху, передбачено впровадження європейських зразків дорожніх знаків і дорожньої розмітки, а також введено нові терміни: "газон", "острівець безпеки", "денні ходові вогні", "маневрування", "регулювальник", "удосконалене покриття".

Водночас 5 квітня начальник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України Сергій Будник повідомив, що нові дорожні знаки відразу встановлюватимуть на новозбудованих ділянках доріг, тоді як на наявних дорогах вони з'являтимуться поступово.

С.Будник уточнив, що змінені правила передбачають 11 нових дорожніх знаків, переважно трьох категорій: інформаційні, сервісні та вказівні, передбачені Віденською конвенцією про дорожні знаки та сигнали. Він наголосив, що скориговані ПДР чітко закріпили пріоритет дорожніх знаків над дорожньою розміткою.

Водночас він зазначив, що до появи нових знаків, наприклад, "початок щільної забудови", що обмежує швидкість руху до 60 км/год. (такі знаки діють у Польщі - ІФ), водії мають дотримуватися діючих знаків початку населеного пункту.

За словами С.Будника, у свою чергу ДАІ перший місяць дії змінених правил зосередить свою роботу з їх порушниками не на стягуванні штрафів, а на роз'яснювальній і профілактичній роботі.

Як повідомлялося, згідно зі зміненими ПДР, дорожні знаки мають відповідати вимогам національного стандарту, вони не повинні бути закриті повністю або частково від учасників дорожнього руху будь-якими перешкодами, мають проглядатися на відстані щонайменше 100 м у напрямку руху й бути розміщеними не вище 6 м над рівнем проїжджої частини. ПДР тепер вимагатимуть, щоб знаки встановлювалися на тому боці дороги, який відповідає напрямку руху, й розміщувалися так, щоб передану ними інформацію могли сприймати саме ті учасники руху, для яких її призначено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА