11:20 17.04.2013

Через ситуацію з правами гей-спільноти в Україні Європарламент розділився в питанні щодо спрощення видачі віз українцям

3 хв читати

Європейський парламент знову розділився щодо України. Частина депутатів підтримує рекомендацію Раді ЄС підписати з Києвом угоду щодо спрощення порядку видачі віз, частина - проти, частина рекомендує підписати, але не просуватися далі з Україною в плані спрощення візового режиму, якщо українська сторона не зніме з порядку денного проект закону, що ущемляє права гей-спільноти.

Як повідомляє кореспондент "Інтерфакс-Україна", каменем спотикання стала ситуація з правами сексуальних меншин (LGTB community) в Україні.

Дискусія розгорілася під час обговорення відповідних рекомендацій на планерному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі у вівторок. Доповідачем рекомендацій є депутат від Великої Британії, соціаліст Клод Мораеш (Claude Moraes), який також опинився серед тих, хто підтримує підписання угоди, але закликає не просуватися далі з Україною з питання спрощення візового режиму, якщо українська сторона не змінить підходу до питання гей-спільноти.

Зокрема, сам доповідач заявив: "Я як доповідач і моя група хочемо відправити чіткий сигнал українському уряду, парламенту щодо того, що не повинно бути подальшого поглиблення відносин Україна-ЄС (у сфері спрощення візового режиму - ІФ) так довго, як антипропагандистський закон лежить на столі уряду та парламенту. Ми хочемо бачити серйозні поліпшення (у цій сфері), у сфері верховенства права та демократії в Україні до того, як буде зроблено наступні кроки у напрямі лібералізації. Ми віримо, що це - частина візового діалогу, і ми маємо бачити поліпшення. Лише на цій основі ми підтримуватимемо мою доповідь".

Європейський комісар Олі Рен (Olli Rehn) у своєму виступі заявив, що "хотів заохотити ЄП підтримати голосуванням у четвер цю угоду".

"Щодо стурбованості (у зв'язку з озвученою позицією - ІФ) Європейський Союз закликає Україну ухвалити всеосяжне законодавство щодо антидискримінації, щоб гарантувати захист проти дискримінації", - заявив позицію Брюсселю європейський комісар.

Крім того, О.Рен повідомив про наміри ЄС вживати заходів для набуття чинності цією угодою до літа цього року.

"Я хотів би повторити, що це - не подарунок для уряду, але для українського населення в цілому. Ця угода також буде доступна для гей-активістів", - наголосив він.

Павел Коваль (Польща, європейські консерватори) від імені комітету ЄП із питань закордонних справ повідомив, що рішення підтримати рекомендації було ухвалено, практично, одноголосно. "Враховуючи спільну європейську історію, ми маємо запровадити повний безвізовий режим з Україною та іншими країнами", - упевнений європейський політик.

Його підтримав Яцек Протасевич (Польща, європейські народники), який висловився за те, щоб ЄС "хоча б частково відкрив кордони".

"Громадяни України мають право приїхати в Європу й отримати швидкі та дешеві візи... не для української влади, але для українського населення. Тому ми підтримуємо цю угоду", - заявив він.

Софія Ін'т Вельд (Sohpia In'T Veld, Нідерланди, ліберали) закликала присутніх не просувати далі за рекомендацію для голосування.

"Ми підтримуємо спрощення візового режиму, але це має бути зроблено на основі європейських цінностей. Кілька тижнів тому в Парижі побили нідерландця через те, що він був геєм", - заявила вона.

У зв'язку з цим представник групи лібералів констатувала, що її група закликає повернути (рекомендації) в комітет і не "просувати їх до подальшого голосування нині, щоб дати нам час привернути увагу українських колег і гарантувати, що законопроект в Україні не просуватиметься".

"Це - правильний момент, щоб зайняти цю позицію. Так, це правда, що ми застосовуємо подвійні стандарти, але те, що ми зробили помилки у минулому, не означає, що ми повинні продовжувати робити такі самі помилки зараз. Я закликаю не голосувати. Якщо ми голосуватимемо... ми голосуватимемо проти", - наголосила вона.

Тетяна Зданока (Tatjana Zdanoka, Латвія) від імені групи заявила, що "зелені поділяють позицію доповідача".

"Треба наголосити на нашій стурбованості, і це ми робимо нині", - сказала вона, додавши, що звичайні люди не повинні постраждати.

Голосування заплановано на четвер. Таким чином, виходячи з того, як розділилися голоси, можна припускати, що рекомендації буде підтримано простою більшістю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА