13:40 23.04.2013

Азаров сумнівається у рішенні комісії з помилування Тимошенко до завершення процесу про замовне вбивство Щербаня

3 хв читати
Азаров сумнівається у рішенні комісії з помилування Тимошенко до завершення процесу про замовне вбивство Щербаня

Під час розгляду клопотання про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, Комісії при президентові України з питань помилування, ймовірно, слід було б дочекатися завершення судового процесу щодо її обвинувачення у причетності до замовного вбивства, вважає прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Я просто не уявляю, як Комісія з помилування може ухвалити рішення, якщо триває процес за обвинуваченням у замовному вбивстві", - сказав він на зустрічі в Києві у вівторок із журналістами іноземних ЗМІ.

На думку прем'єра, обвинувачення одного політика у замовному вбивстві іншого є дуже серйозним фактом, і Ю.Тимошенко повинна була б сама бути максимально зацікавленою в якнайшвидшому завершенні цього відкритого процесу.

Коментуючи раніше ухвалені рішення суду щодо Ю.Тимошенко, М.Азаров не погодився з оцінками, що були встановлені певні помилки судової системи в цьому процесі. На його думку, підписання невигідного газового контракту і "фальсифікація протоколу уряду" є реальними фактами.

Прем'єр вважає, що до завершення усіх судових процедур за цим процесом, може порушуватися питання лише про помилування із "гуманітарних міркувань". "Але це не в моїй компетенції", - наголосив М.Азаров.

Голова уряду також зазначив, що весь цей час з боку судової системи та правоохоронних органів не робиться нічого, щоб ускладнити ситуацію. Зокрема, екс-прем'єра примусово не доправляють до суду і вона тривалий час перебуває в лікарні, пояснив прем'єр.

Він нагадав, що місія спостерігачів Кокса-Кваснєвського 14 разів була в Україні, і щоразу їхні прохання про зустріч з екс-прем'єром і представниками Пенітенціарної служби задовольнялися.

"Ніхто не може сказати, що права Тимошенко якось обмежують", - підсумував М.Азаров.

Як повідомлялося, 18 квітня понад 20 народних депутатів-жінок, зокрема, Лілія Гриневич, Людмила Денісова, Олександра Кужель, Ірина Луценко, Марія Матіос підписали клопотання про помилування Ю.Тимошенко та передали його президентові України Віктору Януковичу.

19 квітня звернення жінок-депутатів з проханням про помилування екс-прем'єра передано до комісії при президентові України з питань помилування.

За весь час перебування Ю.Тимошенко у в'язниці В.Януковичу було переданоо понад 100 різних клопотань про її помилування.

10 квітня 2013 року Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до президента з клопотанням про помилування Ю.Тимошенко, у квітні 2012 року - глави християнських церков. У березні 2012 року з аналогічним клопотанням до В.Януковича звернулися Герої України, представники української інтелігенції, письменники, митці, науковці та видатні громадські та політичні діячі. Крім того, під вимогою до В.Януковича звільнити Ю.Тимошенко підписалися понад 20 тисяч громадян України.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Як відомо, процедура помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка тривала менше двох діб. 5 квітня уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до президента про помилування, а вже 6 квітня комісія при президентові запропонувала главі держави помилувати засудженого. Вранці 7 квітня Ю.Луценко вийшов на свободу.

Водночас омбудсмен В.Лутковська заявила, що вважає передчасним звернення до президента України з проханням помилувати Ю.Тимошенко, оскільки стосовно неї ще не завершені судові процеси.

11 квітня в Миколаєві В.Янукович назвав неможливим помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко доки тривають суди над нею.

На сьогодні в суді перебуває справа щодо фінансових порушень корпорації "Єдині енергетичні системи України", яку свого часу очолювала Ю.Тимошенко.

Крім того, 18 січня 2013 року на брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, а Ю.Тимошенко вручено повідомлення про підозру її в організації умисного вбивства з корисливих мотивів спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 15 осіб - Синєгубов

Життю прем'єра Словаччини нічого не загрожує - віцепрем'єр

На Херсонщині четверо постраждалих після ворожих обстрілів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА