11:16 21.05.2013

Держобвинувачення сподівається, що Тимошенко самій захочеться прийти до суду в справі "ЄЕСУ"

3 хв читати

Держобвинувачення вважає, що захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко боїться оприлюднення доказів у справі про зловживання корпорації "ЄЕСУ".

"Сторона захисту використовує вигадки про існування судових рішень, ухвалених Верховним Судом України, й вимагає від районного суду закрити справу, не розглядаючи її по суті й не оприлюднюючи доказів у справі. Складається таке враження, що сторона захисту боїться оприлюднення доказів у справі, які могли би підмочити репутацію підсудної", - сказала держобвинувач Марина Капінос журналістам у вівторок після засідання суду у справі "ЄЕСУ".

На її думку, Ю.Тимошенко блокує розгляд справи в суді шляхом своєї неявки.

"Підсудна продовжує блокувати розгляд справи по суті під час судового розгляду, незважаючи на те, що ця справа перебуває в суді тривалий час, і робить це досить аморальним чином. Я вважаю, що високоморальна людина раділа б можливості з'явитися в суді й публічно домагатися визнання своєї невинуватості", - сказала М.Капінос.

Відповідаючи на питання, чому держобвинувачення не ініціює питання про виписку Ю.Тимошенко з лікарні, держобвинувач сказала, що сподівається на добровільну явку прем'єра.

"Наразі ми сподіваємося, що підсудній самій захочеться прийти до суду. Їй стане соромно, перед громадськістю насамперед, і вона чесно й добровільно розповість про обставини керівництва нею корпорацією "ЄЕСУ" і про те, як вона здобула неоднозначну славу "газової принцеси", - майже не стримуючи сміху, сказала М.Капінос.

У рамках справи "ЄЕСУ" екс-прем'єру висунуто обвинувачення за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК); замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК); несплата податку за підприємством ЄЕСУ (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК); несплата прибуткового податку (ч.3 ст. 212 КК); скоєння злочину шляхом службового підроблення (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК).

Попереднє засідання Київського райсуду Харкова у справі корпорації "ЄЕСУ", яку в 1995-1996 рр. очолювала Ю.Тимошенко, відбулося 19 квітня 2012 року. Ю.Тимошенко жодного разу не була присутньою на цих засіданнях. Вона також відмовляється від участі в судових засіданнях в режимі відеоконференції, посилаючись на те, що цього не передбачає стара редакція Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до якої розглядається справа "ЄЕСУ".

Водночас Ю.Тимошенко неодноразово заявляла клопотання з вимогою закрити справу у зв'язку з відсутністю складу злочину. Суддя Костянтин Садовський, у свою чергу, заявляв, що це клопотання буде розглянуто на відповідній стадії процесу в присутності підсудної.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА