06:24 24.05.2013

Події 18 травня в Києві негативно позначилися на позиції влади, вважають політологи

4 хв читати

Українські політологи вважають, що нинішня влада програла від інциденту, пов'язаного з нападом на журналістів під час акцій під егідою Партії регіонів та опозиції 18 травня в Києві.

"Будь-які силові акції або протистояння, організовані вони владою чи опозицією, або стануть наслідком діяльності якихось третіх сил, усе одно ляжуть повною відповідальністю на плечі влади. І все, що відбуватиметься до листопадового саміту Україна-ЄС у Вільнюсі, буде предметом особливої уваги з боку посольств країн ЄС та інших західних країн", - сказав на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець.

Він вважає, що реакція прем'єр-міністра України Миколи Азарова на акцію протесту журналістів під час засідання Кабінету Міністрів свідчить про те, що "відповідей влада не має і не має ніякої стратегії в такій ситуації".

"Цю ситуацію створили "чорні піарники", які працюють у тісному контакті з людьми з Адміністрації президента, котрі стояли за появою цього "клоунського" броньовика, який їхав у супроводі машини ДАІ. Все це створило надзвичайно несприятливе поле для позиції влади", - вважає Т.Березовець.

"Сьогодні все це перетворилося на міжвидову боротьбу всередині влади, тому що цей конфлікт сьогодні найбільше використовується для заподіяння шкоди кар'єрі нинішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Його провина і поняття офіцерське честі, якого міністр позбавлений, - це окрема розмова. Але сьогодні всі ці події активно використовуються для того, щоб не просто зняти його з посади міністра, це глобальніша операція. Адже Захарченка розглядали як одного з можливих кандидатів на посаду Сергія Льовочкіна, голови Адміністрації президента", - додав політолог.

Президент Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов назвав ставлення влади до інциденту з журналістами біля готелю "Інтерконтиненталь" цинічним. На його думку, журналісти мають допомогти зробити максимально прозорою діяльність створеної у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів нападу на представників ЗМІ 18 травня в Києві.

Крім того, І.Жданов вважає, що свою позицію стосовно цих подій має озвучити президент України Віктор Янукович. "Мені абсолютно не зрозуміле його мовчання. Цікаво, які вказівки він дав щодо розслідування цього інциденту і яка його політична позиція з цього питання", - сказав він.

Експерт прогнозує, що майбутня президентська кампанія 2015 року проводитиметься в умовах протистояння, провокацій і тотальної брехні. Як ілюстрацію він навів той факт, що спочатку представники Партії регіонів говорили, що потрібно розібратися з фактом нападу на журналістів під час акцій 18 травня, а потім почали звинувачувати опозицію в цих подіях.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що акція опозиції "Вставай, Україно!" не підірвала основ нинішнього політичного режиму в Україні, але змінила політичну атмосферу в країні. "Можна говорити про те, що дещо змінилася політична реальність. Мітинги опозиції, а також контрмітинг влади призвели до того, що більш активними сьогодні, більш налаштованими на обстоювання своїх прав стають різні верстви суспільства, насамперед журналісти", - сказав він.

"Це змушує владу оборонятися, виправдовуватися. Так - незграбно, так - нещиро, але це свідчить, що влада сьогодні також не хоче лобового зіткнення, вона не має достатньо сил для того, щоб іти проти журналістської спільноти. Й тому міністр внутрішніх справ прийшов до Верховної Ради, хоча і виправдовувався незграбно. Це стосується і зустрічі прем'єр-міністра з журналістами", - додав він.

Як повідомлялося, 18 травня вдень на вул. Великій Житомирській у Києві виник конфлікт між представниками опозиції та групою невідомих молодих людей спортивної статури, який згодом переріс у бійку. Молоді чоловіки почали кидатися пляшками з водою і камінням. У результаті декілька людей дістали тілесних ушкоджень.

Під час інциденту постраждала журналістка "5 каналу" Ольга Сніцарчук та фотограф видання "Коммерсант" Владислав Содель.

Бійка трапилася під час акції опозиції "Вставай, Україно!" (на Софійській площі) та мітингу під егідою Партії регіонів (на Європейській площі). Інцидент стався поряд із будівлею київського главку МВС, проте, за інформацією постраждалих журналістів, правоохоронці, які стояли поряд, ніяк не реагували на те, що відбувається.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА