07:12 24.05.2013

Уряд має розібратися з контрафактним пальним і фальсифікатом до підвищення акцизів - експерти

3 хв читати

Уряд України має очистити ринок від контрафактного пального та фальсифікату, перш ніж підвищувати акцизи на нафтопродукти.

Відповідну думку висловили експерти та представники громадськості під час прес-конференції "Підвищення акцизів на пальне: чому споживач має платити більше за "бензинову бодягу" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Як зазначив президент Київського клубу автомобілістів Максим Головін, "Укравтодор" пропонує подвоїти акцизи на основні види нафтопродуктів, водночас ринок наповнений пальним сумнівного походження, від якого страждає і держбюджет, і автомобілісти.

"На багатьох заправках продається зовсім не те, що декларується... Проблема - в недостатньому контролі постачальників пального. Потрібно посилити контроль якості з боку держави та громадськості", - сказав він.

За даними аналітика консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренка, акцизи в Україні набагато нижчі за європейські, є можливість для їх підвищення. Однак без належного контролю з боку держави підвищення лише підхльосне постачальників фальсифікату.

"В Україні справді низький рівень акцизів на нафтопродукти - в нас є куди рости, є запас міцності. Але питання в іншому - ніхто не дасть гарантії, що підвищення акцизу дасть змогу поліпшити якість доріг. Чим вища ціна - тим більше стимулів займатися "бодягою", а останні три роки з боку держави ніхто якість нафтопродуктів не контролює", - зазначив він.

Директор консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн також вважає, що просте підвищення акцизів не дасть змоги наповнити фонд дорожнього будівництва.

"Перш ніж підвищувати податки, потрібно залатати дірки, яких достатньо - за підсумками 2012 року Мінфін оцінив обсяг тіньового ринку нафтопродуктів в понад 900 тис. тонн... Якщо просто підвищити акцизи, то податки почнуть тікати з бюджету ще швидше - якщо хтось заробить, то не держава. Водночас ціни зростуть: бензин - на 2 грн/літр, дизель - на 0,5 грн/літр, не забули і про скраплений газ - на 0,2 грн/літр", - сказав експерт.

У свою чергу, незалежний експерт енергетичного ринку Валентин Землянський зазначає, що підвищення акцизів призведе до зниження обсягів продажу пального через низьку купівельну спроможність українців.

"Крім тінізації ринку, ми отримаємо також відтік покупців... Не враховується і транспортна складова в економіці країни загалом - адже бензин закладений у вартість хліба, ковбаси тощо. За найоптимістичнішими прогнозами, ціни на ці продукти зростуть на 3-4%", - зазначив він.

На думку співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, підвищення акцизів на нафтопродукти до президентських виборів 2015 року малоймовірне.

"Я впевнений: у тому вигляді, в якому ця постанова (про підвищення акцизів - ІФ) з'явилася, її не буде ухвалено. Причина - скоро вибори. Ця постанова - скоріше є "промацуванням ґрунту", - резюмував експерт.

Як повідомлялося з посиланням на ЗМІ, "Укравтодор" ініціював, а Мінфін виніс на розгляд Кабінету Міністрів законопроект про подвоєння акцизного податку на бензин і дизпальне. Документ передбачає збільшення акцизу на бензин з EUR 198/т до EUR 396/т, а на дизпальне з EUR 46-98/т до EUR 92-196/т.

Кошти, отримані за рахунок зростання ставок акцизного податку, передбачається спрямувати на ремонт доріг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА