13:35 30.05.2013

В Ужгороді випав оранжевий дощ - ЗМІ

2 хв читати

Дощ, який випав в Ужгороді в ніч на четвер, залишив на автомобілях і дорогах помаранчеві сліди, а якщо розтерти пил, він стає схожим на глину, пише закарпатський портал Zaholovok.com.ua.

Як повідомляє видання, фахівці заявляють, що забруднення не є місцевим, а, пил, імовірно, перенісся з Угорщини. Чи шкідливий він, стане відомо пізніше.

"Допускаю, що це могло бути перенесення пилу з Африки або з Угорщини. Центр циклону наразі перебуває над сусідньою Угорщиною. Тому цілком імовірно, що пилові частинки могли перенестися до нас з угорських рівнин", - розповів у коментарі Zaholovok.com.ua начальник Закарпатського обласного центру гідрометеорології Василь Манівчук.

За його словами, територія розповсюдження помаранчевої пилу - Ужгородський район, водночас опади вночі тут пройшли незначні - до 0,7 мм. "Збираємо дані з інших районів, однак уже можна стверджувати, що на півдні та сході області таких опадів не спостерігалося. Рахівський, Тячівський і Берегівський райони оранжевий пил не зачепив", - зазначив В.Манівчук.

Він також повідомив, що схоже явище в Закарпатті вже спостерігалося у 2005 році, коли у Великоберезнянському районі випав жовтий сніг. "Тоді це було перенесення пилу з Африки", - розповів В.Манівчук.

Як повідомлялося, 4 жовтня 2010 року внаслідок аварії на глиноземному заводі в місті Айка в Угорщині (400 км від кордону з Україною) стався витік зі сховища глиноземного заводу токсичних відходів алюмінієвого виробництва - 600 тис. куб м червоного шламу, внаслідок чого токсичні речовини потрапили в річку. В регіоні було оголошено надзвичайний стан.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА