17:12 06.06.2013

Українські компанії вивчають можливість інвестування в сербський меткомбінат "Железара Смедерево" - Янукович

2 хв читати

Президент Сербії Томіслав Николич відзначає хороші перспективи співпраці України та Сербії в питаннях роботи сербського металургійного комбінату "Железара Смедерево".

"Я вважаю, що Україна, як один із найбільших виробників сталі у світі, з великими невичерпними джерелами вугілля і руд має бути зацікавлена у стратегічному партнерстві з нашим металургійним комбінатом", - сказав президент Сербії в четвер, відповідаючи на запитання журналістів.

"Безумовно, обсяги в 800 тис тонн сталі на рік, які сьогодні виробляє комбінат, не є значними для України, тим не менше, потрібно зробити інвестиції в роботу цього підприємства", - додав він.

Зі свого боку, президент України Віктор Янукович зазначив, що на сьогодні немає остаточної відповіді на запитання участі українських компаній у роботі сербського металургійного комбінату.

"У нас немає на сьогоднішній день конкретної відповіді, тому що це питання зараз вивчається. Коли будуть зроблені відповідні експертні висновки, буде і відповідь", - сказав В.Янукович.

"Безумовно, ми зацікавлені, у нас є величезний інтерес стати стратегічними партнерами, інвесторами або тримати контрольний пакет акцій цього підприємства з партнерами, з представниками Сербії, щоб підняти це металургійне підприємство", - додав глава української держави. Водночас він зазначив, що на сьогодні для того, щоб забезпечити ефективну роботу комбінату, необхідні серйозні інвестиції, модернізація.

В.Янукович також звернув увагу на значний потенціал України та Сербії у веденні бізнесу на території обох держав. У цьому контексті він також відзначив важливість активізації роботи українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва.

"Железара Смедерево" є одним з найбільших сербських підприємств, річна потужність - 2,4 млн тонн металопродукції. Останні вісім років ним володіла компанія U.S. Steel, що планувала закрити комбінат у зв'язку з його нерентабельністю в умовах кризи. Проти закриття підприємства виступив уряд Сербії, який повернув завод у держвласність, викупивши його за символічний $1, і в 2012 році оголосив конкурс на залучення стратегічного інвестора. U.S. Steel у результаті операції списала $400 млн. Серед претендентів на підприємство була група "Донецьксталь", великий український виробник вугілля, коксу, чавуну і прокату. Заявки також подавали "Уральська гірничо-металургійна компанія" і United Pilsen SA бізнесмена Ігоря Шаміса, однак конкурс завершився безрезультатно, як і подальші спроби знайти нового власника.

Українські компанії, такі як "Метінвест" або Полтавський ГЗК, підконтрольний Ferrexpo, називаються серед можливих постачальників сировини для "Железара Смедерево".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА