19:42 06.06.2013

Коломойський і Боголюбов погодилися на розгляд спору з Пінчуком у Лондоні – ЗМІ

3 хв читати

Українські бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов погодилися розглядати судову справу в Лондоні стосовно акцій ВАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (КЗРК), ініційовану Віктором Пінчуком, пише The Independent.

"Цього тижня обидва його (В.Пінчука – ІФ) противники погодилися розглядати судову справу в Лондоні, готуючи ґрунт для публічної боротьби", – йдеться в статті британського видання, присвяченій також і судовим спорам Г.Боголюбова та І.Коломойського (і Олександра Жукова, що підтримав їх) із компанією JKX Oil&Gas.

За даними The Independent, Г.Боголюбов та І.Коломойський найняли найкращих лондонських адвокатів, щоб оспорити обвинувачення В.Пінчука.

Як повідомлялося, В.Пінчук у рамках заявленого у березні 2013 року позову просить суд визнати, що відповідачі тримають акції КЗРК у довірчому управлінні на його користь і вимагає від них передати йому ці акції, а також компенсувати збитки. Згідно з оприлюдненими даними, позивач досяг первинної домовленості щодо КЗРК після оголошення приватизація "Укррудпрому" в липні 2004 року на зустрічі в Ялті, де також були присутніми Рінат Ахметов, Ігор та Григорій Суркіси.

Потім підконтрольна відповідачам компанія "Солайм", що купила КЗРК під час приватизації завдяки пріоритетному праву, що було у неї, забезпечила передачу підприємства в управління представникам В.Пінчука восени 2004 року.

У березні 2005 року позивач заплатив відповідачам $143 млн за придбання компанії Alcross Commercial Limited (Британські Віргінські о-ви), що володіла, за твердженням відповідачів, КЗРК, проте Alcross виявилася компанією з нульовим балансом і без активів. Тоді само особи, які, як здається позивачу, діяли за дорученням відповідачів, здійснили силове захоплення КЗРК й взяли підприємство під свій контроль, а сам актив так і не було передано.

Позивач зазначає, що з 2005 року відповідачі неодноразово підтверджували намір передати йому КЗРК, але кожного разу не виконували своїх зобов'язань, а в 2007 році продали близько 50% підприємства Р.Ахметову.

У березні 2011 року позивач звернувся до британських судів щодо права власності на пакет КЗРК, проте після того, як у квітні І.Коломойський обіцяв вирішити спірні питання мирним шляхом, судові дії було припинено.

The Independent оцінює можливу суму позову в $2 млрд, з яких близько $1 млрд - це вартість КЗРК і ще приблизно стільки ж - виплачені дивіденди.

Бізнес-інтереси В.Пінчука представлені в різних галузях, зокрема в трубно-колісному бізнесі ("Інтерпайп"), феросплавах і нафтогазовій галузі, їх управління об'єднано в інвестиційно-консалтинговій групі EastOne.

Г.Боголюбов та І.Коломойський - давні ділові партнери і співзасновники групи "Приват", що має інтереси в цілій низці галузей та контролює найбільший в Україні ПриватБанк.

КЗРК у 2012 році скоротив виробництво товарного залізної руди на 0,4% порівняно з 2011 роком - до 5,56 млн тонн. Його чистий прибуток скоротився на чистий прибуток на 57,2% - до 772,16 млн грн, а чистий дохід впав на 23,4% - до 3 млрд 57,55 млн грн.

Підприємство переважно реалізує продукцію Єнакіївському метзаводу та Маріупольському меткомбінату ім. Ілліча. КЗРК нині управляють на партнерських засадах група "Метінвест" та група "Приват". Компанії Starmill Limited належить 99,88% його акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА