12:04 08.06.2013

Мода на наркотики серед української молоді йде на спад, зазначають у МВС

4 хв читати

Вживання наркотиків у молодіжному середовищі стає менш популярним, таку позитивну тенденцію відзначають у Міністерстві внутрішніх справ України.

"Останнім часом така тенденція: наркотики, куріння стають не дуже модним. Молодь дедалі частіше бачить своє майбутнє пов'язаним із навчанням, спортом, здоровим способом життя. Напевно, змінюються часи і змінюються цінності", - розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України (УБНОН) Олег Школьний.

Водночас він висловив жаль, що це лише тенденція, і є певні категорії молодих людей, котрі пробують наркотики і стають залежними.

За словами О.Школьного, це здебільшого підлітки діаметрально протилежних соціальних верств - діти заможних батьків і ті, чиї батьки мають серйозні проблеми з алкоголем і наркотиками.

"Я їжджу як у звичайні, так і в елітні школи Києва, і мені розповідають, що якщо раніше пропонували драп покурити на території навчального закладу, то сьогодні такого немає. Чого не скажеш про розважальні заклади", - розповів керівник УБНОН.

Відповідаючи на запитання про те, які наркотики вживає українська молодь, О.Школьний зазначив: "Серед молоді популярні курильні суміші, марихуана, деякі медичні препарати".

За його словами, куріння сумішей і медпрепарати не викликають страху та неприязні, молоді люди, як правило, пробують уперше ці наркотики в колі друзів.

Щодо розповсюдження наркотиків у розважальних закладах, то, за словами начальника управління, цього року в Україні підрозділи УБНОН перевірили 14 тисяч барів, ресторанів, нічних клубів, у яких затримали 417 осіб, причетних до незаконного обігу наркотичних речовин.

Відповідаючи на запитання про те, який відсоток від реальної картини незаконного збуту наркотиків виявляє міліція, О.Школьний сказав: "Думаю, поки що ми виявляємо менше ніж половину від того, що є насправді".

Говорячи про доступність наркотиків, начальник УБНОН поскаржився: "За бажання можна придбати через Інтернет. Ми відстежуємо, працюємо стосовно цих сайтів. Не проблема - купити наркотики. Тому основну увагу ми приділяємо профілактиці".

За його словами, статистика свідчить, що якщо людина до 21 року не спробувала наркотиків, то в 90% випадку вона ними й надалі не зацікавиться.

Розповідаючи про вартість наркотиків, начальник УБНОН зазначив, що найдешевший і, відповідно, найдоступніший і найпопулярніший - це марихуана - 20-25 грн за грам, гідропоніка й інші елітні сорти, за його словами, більш дорогі (гідропоніка - препарат канабісної групи з високим умістом наркотиків, коштує на чорному ринку близько 400 грн).

У перших числах червня в Києві, за словами керівника управління, міліція затримала групу, яка займалася збутом гідропоніки - зловмисники намагалися збути через Інтернет 3,5 кг готової продукції.

Одна таблетка екстазі, за словами О.Школьного, на чорному ринку коштує 80 грн, поставки надходять переважно з Польщі, прибалтійських країн.

Загалом, як зауважив начальник УБНОН, картина споживання наркотиків в Україні така: 90% - наркотики рослинного походження з рослин, що ростуть на території України. Йдеться про похідні маку - опій, макову соломку, похідні конопель - марихуану, гашиш.

Близько 15% (від загальних 90%) споживають синтетичні наркотики, які виробляються кустарним способом із лікарських речовин.

"Два роки тому з'явився такий лікарський засіб, як тропікамід (використовується для лікування захворювань очей). Наркозалежні почали використовувати його для ін'єкційного вживання - ми внесли цей препарат до переліку наркотиків, цей препарат уже перебуває під контролем. Кілька років тому в аптеках продавався трамадол, його теж було внесено до переліку наркотичних засобів, і буквально за останні кілька років споживання його зменшилося в десятки й сотні разів", - розповів О.Школьний.

Формули курильних сумішей, за словами начальника УБНОН, постійно змінюються.

О.Школьний розповів, що в курильних сумішах тютюн, який сам по собі не є наркотиком, насичується певними психотропними речовинами.

"Іще 10% наркотиків - це кокаїн, героїн, метадон, - наркотики, для виробництва яких необхідне серйозне обладнання. Кокаїн у нас не росте, його здебільшого везуть із Латинської Америки, метадон постачають із регіонів Східної Європи, героїн - з Азії", - сказав він.

Також О.Школьний зазначив, що насіння хороших конопель раніше привозилося в Україну, а тепер на території країни відзначаються факти вирощування нарковмісних конопель у домашніх умовах. У травні цього року, за словами начальника УБНОН, на території Херсонської області провоохоронці вилучили чималу кількість готової продукції та саджанців конопель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА