13:06 12.06.2013

На Чорнобильській АЕС розпочався другий підйом східної частини арки

2 хв читати

На майданчику об'єкта "Укриття" Чорнобильської атомної електростанції розпочався другий підйом східної частини арки вагою 3788,6 тонни.

Як повідомляється на офіційному сайті державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" у середу, підйомні операції виконуються в два етапи: 12 червня арку піднімуть на висоту 12 м і 13 червня ще на 21 м, після чого її загальна висота сягне 85 м.

У прес-службі відомства нагадали, що підйом східної частини арки вагою 5,3 тис. тонн на висоту 22 м було виконано 24 листопада 2012 р. Загалом для східної частини буде виконано три підйоми.

Третій підйом планується на кінець 2013 року, після чого східний сегмент буде зрушено у бік об'єкта "Укриття", а на звільненому майданчику розпочнуться роботи з монтажу металоконструкцій західного сегмента арки.

Як повідомлялося, перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему має три етапи. На першому етапі (1998-1999 рр., 2004-2008 рр.) виконано комплекс заходів щодо підвищення довговічності, надійності та ефективності наявних або додатково створених структур і систем, необхідних для збереження або підвищення наявного рівня безпеки об'єкта.

Під час другого етапу (2008-2015 рр.) планується побудувати новий безпечний конфайнмент (НБК), розробити та апробувати технології вилучення паливовмісних матеріалів, створити інфраструктуру для поводження з вилученими РАВ.

На третьому етапі планується вилучення паливовмісних матеріалів з об'єкта, переведення їх у контрольований стан шляхом забезпечення підконтрольного зберігання всередині захисних бар'єрів і/або поховання в геологічних сховищах РАВ.

Вартість будівництва нового безпечного конфайменту на об'єкті "Укриття" на зруйнованому блоці Чорнобильської АЕС оцінюється в EUR990 млн.

Об'єкт "Укриття" буде спорудою у формі арки заввишки 105 метрів, завдовжки 150 метрів і завширшки 260 метрів. Після зведення його буде насунуто на четвертий блок ЧАЕС, над яким наразі розташований саркофаг. Вартість цього проекту становить понад EUR1 млрд. Планується, що він завершиться до 2015 року.

Монтажні роботи зі зведення арки нового конфайнменту над зруйнованим 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС розпочались у квітні 2012 року. Кошти на будівництво нового конфайнменту зібрали країни-донори Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР.

Чорнобильська АЕС розташована поблизу м. Прип'яті за 18 км від міста Чорнобиля, за 16 км від кордону з Білоруссю і за 110 км від Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА