17:21 14.06.2013

Депутат пропонує узгодити вимоги до якості яєць в Україні з європейськими стандартами

2 хв читати

Народний депутат Олег Шаблатович (фракція Партії регіонів) пропонує Верховній Раді відрегулювати вимоги до виробництва та маркування яєць в Україні відповідно до норм Європейського Союзу.

Відповідний законопроект "Про якість та безпеку харчових яєць" він зареєстрував у парламенті 13 червня.

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, узгодження принципів держрегулювання якості та безпеки харчових продуктів із законодавством ЄС та вимоги СОТ (Світової організації торгівлі) передбачені згідно з Національним планом дій на 2013 рік.

"Яйця є одними з головними продуктів для життя і здоров'я населення України, тому вимоги до їхньої якості та безпеки мають бути законодавчо закріплені і умови їх виробництва детально регламентовані", - зазначено в пояснювальній записці.

Законопроект, зокрема, передбачає встановлення вимог до виробників і пакувальників яєць на етапах від виробництва і до реалізації, визначає правила класифікації та маркування яєць, а також державного контролю цих процесів.

Для експорту яєць запропоновано запровадити трирівневу класифікацію: extra (термін зберігання до дев'яти днів), клас "А" (до 28 днів), клас "В" (що не відповідають нормам класу "А"). Для реалізації на внутрішньому ринку: дієтичні (до семи днів), столові (до 25 днів), охолоджені (до 90 днів) та яйця для промислової переробки.

Відповідно до законопроекту, маркування яєць має містити інформацію про клас, категорії (залежно від ваги), дату кладки, терміни зберігання, а також код виробника. При цьому код і дату випуску маркує виробник, решту даних - пакувальник.

Автор документа також пропонує одночасно перевозити в транспорті яйця однієї категорії не більше ніж п'яти дат сортування.

Очікується, що ухвалення цього закону сприятиме захисту прав споживачів і зростанню експортного потенціалу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА