11:25 25.06.2013

Україна планує збільшити потужності своїх ПСГ до 50 млрд куб. м - Ставицький

2 хв читати
Україна планує збільшити потужності своїх ПСГ до 50 млрд куб. м - Ставицький

Україна планує збільшити потужності своїх підземних сховищ газу (ПСГ) до 50 млрд. кубометрів, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

"Ми плануємо до 50 млрд. куб. м збільшувати обсяги наших ПСГ", - сказав міністр журналістам у вівторок у Люксембурзі.

Він нагадав, що на сьогодні можливості українських ПСГ перебувають на рівні 32 млрд кубометрів газу.

Е.Ставицький також повідомив, що Україна має геологічні можливості побудувати газові сховища в центральних областях країни, зокрема, йдеться про Харківську й Полтавську області.

Міністр вважає, що там можна побудувати ПСГ обсягом від 10 до 20 млрд кубометрів газу.

Україна має 13 ПСГ загальною активною місткістю понад 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ і систему магістральних газопроводів експлуатує ПАТ "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій яких належать НАК. "Нафтогаз України".

"Нафтогаз України" неодноразово заявляв про готовність розглянути пропозиції інших компаній щодо зберігання їхніх ресурсів газу в своїх ПСГ. За словами головного інженера ПАТ "Укртрансгаз" Ігоря Лохмана, Україна готова надати до 15 млрд куб. м вільних потужностей своїх підземних сховищ іноземним компаніям для зберігання ними свого ресурсу.

Крім того, Україна має намір облаштувати східноєвропейський газовий хаб на базі своїх ПСГ. Раніше президент України Віктор Янукович повідомив, що Україна після модернізації газотранспортної системи може запропонувати свої ПСГ як основу для нового біржового ринку газу. За його словами, сховища можуть працювати за принципом газової біржі, ставши "своєрідним спотовим ринком на сході Європи".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА