19:22 27.06.2013

Україна наполягає на отриманні державного, а не комерційного кредиту на фінансування будівництва 3-го та 4-го блоків ХАЕС - Ставицький

2 хв читати

Україна наполягає на отриманні державного, а не комерційного кредиту на фінансування будівництва 3-го та 4-го блоків Хмельницької АЕС, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Ми наполягли, і нас підтримують наші російські колеги в тому, що комерційний кредит буде не те щоб фінансово не актуальний, але це пряме збільшення вартості проекту", - сказав він.

За словами міністра, питання фінансування проекту обговорювалося на зустрічі української делегації з російською на чолі з генеральним директором державної корпорації "Росатом" Сергієм Кірієнком, що відбулася в Санкт-Петербурзі в четвер.

"Було порушено питання про фінансування цього проекту. Є у наших колег доручення і президента Росії Володимира Путіна, і прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. Вони нині це питання вирішують. У нас це питання також стоїть на порядку денному: ми повинні будемо все зістикувати, оскільки додаткові заходи з безпеки ведуть до збільшення фінансування, тому ми це опрацьовуватимемо і найближчого місяця дамо своє резюме та бачення з цього питання", - додав Е.Ставицький.

Як повідомлялося, в грудні 2012 року прем'єр-міністр РФ Д.Медведєв передав прем'єр-міністру України Миколі Азарову пропозиції, які дадуть змогу активізувати роботу зі спільного будівництва 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС.

Україна та Росія 9 червня 2010 року підписали міжурядову угоду про співпрацю в спорудженні 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. Документ передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва та введення в експлуатацію блоків.

Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва зазначених блоків ХАЕС передбачає встановлення ректора типу ВВЕР-1000 проекту В-392, розробленого ОКБ "Гідропрес" (РФ).

На початку жовтня 2010 року Сбербанк Росії повідомив українському "Енергоатому" про готовність надати кредит на $1 млрд на проведення першочергових робіт із завершення будівництва 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС терміном на три роки під держгарантії. При цьому для отримання кредиту українська сторона має вкласти в проект не менше ніж 15% вартості.

У початкових пропозиціях російської сторони щодо кредитування проекту будівництва енергоблоків Хмельницької АЕС йшлося про залучення державного, а не комерційного кредиту.

Переговори про умови кредитування добудови енергоблоків ХАЕС тривають досі.

Вартість будівництва двох блоків Хмельницької АЕС потужністю 1 ГВт оцінюється приблизно в $5 млрд, кредит РФ може становити $4 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА