17:19 02.07.2013

Заяви "Газпрому" про незаконність реверсних постачань Україною газу з Європи є ознакою безсилля - експерт

3 хв читати

Заяви представників російського "Газпрому" про незаконність реверсних постачань Україною природного газу з Європи є ознакою безсилля російської компанії, вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Ці заяви є індикатором того, що "Газпром" серйозно нервує, він дуже занепокоєний, оскільки з юридичної точки зору він нічого не може вдіяти: ні щодо німецької компанії RWE, ні щодо "Нафтогаз України" в цьому випадку", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

За його словами, з позиції європейського енергетичного права дії компанії RWE абсолютно відповідають і духу і букві відповідних директив Європейського Союзу.

"Враховуючи те, що Україна є членом Енергетичного Союзу, то незалежно від того, наскільки добре чи погано імплементуються відповідні директиви ЄС в Україні у нашу законодавчу і нормативно-правову базу, Україна, нехай і з формальної точки зору, є частиною європейського енергетичного простору", - зазначив експерт.

"Тому у випадку, якщо "Газпром" вдасться до якихось судових кроків, арбітражних позовів, вони чудово розуміють, що все оцінюватимуть у рамках європейського енергетичного права, а воно діє не на користь "Газпрому". Звідси, на мій погляд, і нервово-пропагандистська реакція з боку російського монополіста, це прояв безсилля", - резюмував експерт.

Як повідомлялося, представники російського "Газпрому" неодноразово критикували організовану Україною схему реверсних постачань природного газу з Європи. На думку представників російського газового монополіста, Україна здійснює віртуальний реверс і "Газпром" готовий "робити відповідні дії, якщо кроки України будуть протизаконними".

Українська влада неодноразово наголошувала, що постачання газу з Європи здійснюються на абсолютно законних підставах і про віртуальний реверс у цьому випадку просто не йдеться. Віце-прем'єр Юрій Бойко, зокрема, зазначав, що Україна здійснює фізичні постачання газу з Європи за двосторонніми договорами з європейськими компаніями: "у нас фізичний реверс, який йде через трубу. Викуплені потужності, є графіки постачання, і з листопада ми отримуємо газ фізично".

Україна у зв'язку зі значним зниженням транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажання "Газпрому" знизити ціну російського газу, почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

З листопада 2012 року розпочато імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з боку Угорщини, тривають переговори з Румунією. Водночас Україна наразі не може домогтися прокачування газу з території Словаччини.

З листопада 2012 року до 1 червня 2013 року загальний об’єм надходження природного газу до ГТС країни через територію Польщі та Угорщини становив близько 420 млн куб. м. За попередніми даними, в червні імпорт природного газу з території Польщі та Угорщини в Україну становив близько 250 млн куб. м.

Середня ціна імпортованого з Європи газу з початку 2013 року становить $390 за 1 тис. куб. м, тоді як російський газ коштує для України на $30-40 дорожче.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обмеження електроенергії 19 травня поки що не плануються - Міненерго

У Черкаській області вночі збито два ударні безпілотники, без постраждалих і руйнувань - ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

У Середземному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

Усі дрони-камікадзе, які атакували вночі Київську область, збито, немає ні пошкоджень, ні постраждалих - ОВА

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА