17:02 09.07.2013

Заява СБУ про втрати держбюджету від непрозорості держзакупівель у 32-35 млрд грн є вельми оптимістичною, заявляють в опозиції

2 хв читати

В опозиції не виключають, що після звернення Служби безпеки України до Кабінету Міністрів про втрати державного бюджету від проведення непрозорих закупівель держпідприємствами, Партія регіонів виступить із законодавчою ініціативою для виправлення цієї ситуації, незважаючи на те, що на початку цього року не підтримала відповідний опозиційний законопроект.

"Законопроект про внесення змін до закону про здійснення державних закупівель, що стосується посилення прозорості закупівель підприємствами, було подано до Верховної Ради ще в лютому цього року", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народний депутат фракції "УДАР" Віктор Чумак, який виступив одним із співавторів законопроекту.

Співавторами законопроекту, окрім нього, також виступили лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко, лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

"Нинішня заява Служби безпеки України про втрати державного бюджету в сумі 32-35 млрд грн (від непрозорих закупівель держпідприємствами - ІФ) - це дуже оптимістичні прогнози. За підрахунками неурядових організацій, ці втрати набагато більші", - наголосив депутат, додавши, що "все це відбувається через те, що державні підприємства були виведені з процедури проведення тендерів для здійснення закупівель".

"У своєму законопроекті ми пропонували зробити публічними питання щодо проведення державних закупівель. У проекті не пропонувалося повернути тендерні процедури закупівель. Однак, протягом трьох днів підприємства мали оприлюднити інформацію про всі закупівлі з моменту їх здійснення. Так ми, принаймні, будемо хоча б бачити, що і почому закуповують держпідприємства ... і будемо бачити, скільки грошей втрачає держава", - пояснив В. Чумак.

"Буде зрозуміло, чому яблука, які закуповують для дитячих будинків, коштують 20-25 грн, тоді як на ринку 7-8 грн за кілограм, м'ясо по 90-100 грн, сири за 100 грн, а їхня ринкова ціна близько 60 грн" , - додав парламентарій.

За його словами, законопроект підтримав Комітет з питань економічної політики, його внесено до порядку денного засідання парламенту. "Але до того часу голосів для ухвалення цього проекту не було, його не хотіли підтримувати депутати Партії регіонів", - зазначив голова комітету.

В.Чумак не виключив, що після звернення СБУ до Кабміну з цього питання депутати провладної більшості також можуть виступити з такою законодавчою ініціативою про прозорість проведення процедур закупівель держпідприємствами.

Як повідомлялося, низка ЗМІ оприлюднила лист СБУ до Кабміну, в якому відомство запропонувало зобов'язати всі держпідприємства публікувати інформацію про проведені закупівлі. СБУ вказало, що такі закупівлі проводяться з численними порушеннями, а збитки держави становлять 10-15% від видаткової частини держбюджету щорічно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА