17:28 09.07.2013

Професійні журналістські організації засудили використання журналістських посвідчень громадськими організаціями

2 хв читати

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вважають, що використання статусу журналіста людьми, які не є журналістами, для спостереження за виборами завдає шкоди авторитету професії, повідомляє прес-служба НМПУ.

"Не можна бути журналістом раз на п'ять років під час виборів. Не може бути в газеті 100 репортерів - по одному на кожній виборчій дільниці. Не можна виписувати прес-карти випадковим людям, які не є журналістами. Це дискредитує професію і створює умови для маніпуляцій і провокацій під час виборів", - йдеться у спільній заяві журналістських організацій.

НМПУ і НСЖУ виступають також проти використання журналістських посвідчень для отримання певних преференцій (дозволів на травматичну зброю, безкоштовні візи до Євросоюзу і т.д.) громадянами, які не є журналістами.

Медіапрофспілка і Спілка журналістів загострюють увагу на тому, що необхідність громадського контролю за виборами має бути предметом суспільного діалогу та внесення законодавчих змін, а не підставою для спекуляцій статусом журналіста з використанням журналістських посвідчень.

Як повідомлялося, під час проміжних виборів народного депутата в одномандатному виборчому окрузі № 224 у Севастополі 7 липня представники Громадянської мережі "Опора" заявляли, що проводили спостереження за перебігом голосування.

Водночас член ЦВК Олександр Чупахін повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що ЦВК не надавала права "Опорі" реєструвати спостерігачів.

За його словами, "Опора" не зверталася до ЦВК за дозволом реєструвати власних спостерігачів на виборах, і окружна виборча комісія таких спостерігачів не реєструвала.

"Навіть якщо представники цієї організації користуються посвідченнями журналістів, щоб виправдати свою присутність на виборчих дільницях, вони ні в якому разі не мають права втручатися в процес голосування. У таких випадках дільничні комісії можуть ухвалити рішення про видалення таких "представників засобів масової інформації" з приміщень для голосування", - наголосив О.Чупахін.

"Безпідставне використання статусу і повноважень офіційного спостерігача є грубим порушенням норм закону про вибори", - додав він.

При цьому член ЦВК пояснив, що журналісти, як громадяни України, мають право бути офіційним спостерігачем лише після їх реєстрації у відповідному статусі окружною виборчою комісією за поданням політичної партії - суб'єкта виборчого процесу, кандидата у народні депутати України або цивільної організації, якій надано відповідне право ЦВК.

Професійний статус журналіста не надає йому автоматичного права офіційного спостерігача, наголосив він.

"Поки що можна говорити лише про незаконність дій самих самозваних спостерігачів від "Опори". ЦВК, окружна та дільничні комісії під час ухвалення рішень керуватимуться не звітами "Опори", а законом України "Про вибори народних депутатів України", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА