20:25 11.07.2013

Глава МЗС Польщі закликав польських політиків не шкодити своїми діями євроінтеграції України

2 хв читати

Глава Міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав польських політиків не ухвалювати жодних рішень, які зашкодили б підписанню угоди про асоціацію Україна-ЄС.

"Я закликав б усі політичні сили Польщі, щоб вони не робили нічого, що призвело б до того, що Польща стала б причиною зниження шансів підписання цієї угоди (про асоціацію - ІФ)", - сказав Р.Сікорський, повідомляє польський телеканал TVN24 у четвер.

Як повідомлялося, події 70-річної давності знову стали приводом для гострих заяв і польської, і української сторін. У дослідників немає спільної позиції в оцінках щодо кількості жертв серед поляків та українців. А сенат Польщі наприкінці червня прийняв заяву "У 70-і роковини Волинського злочину", в якій ці події названо "етнічною чисткою з ознаками геноциду" ("czystka etniczna o znamionach ludobójstwa") й зазначено, що жертвами антипольської акції УПА стали приблизно 100 тис. поляків.

Водночас президент Польщі Броніслав Коморовський заявив під час виступу на відкритті пам'ятника жертвам Волинської трагедії у Варшаві, що злочини на Волині 1943 року мали ознаки геноциду.

"Я зворушений тим, що сьогодні зустрічаюся з вами для того, щоб помолитися за душі жертв злочинів на Волині, які мали ознаки геноциду", - сказав польський президент і додав, що ці події стали одними з найболючіших для поляків у часи Другої світової війни.

У п'ятницю, 12 липня, сейм Польщі голосуватиме за проект резолюції щодо волинської трагедії. Депутати голосуватимуть за шість поправок опозиції, зокрема за поправку, підтриману в четвер парламентською комісією з культури, - що посилює визначення до "геноциду" (ludobójstwo).

Українські дослідники зазначають, що Волинська трагедія була наслідком війни Армії Крайової з УПА, в якій брало участь і цивільне населення. Водночас польська сторона також вдавалася до репресій проти цивільного українського населення - кількість жертв з українського боку оцінюють у 10-20 тисяч людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: Війська РФ активізувалися на торецькому напрямку, зберігаючи високу активність на покровському

Голова правління Полтавського ГЗК поскаржився на свій арешт і розмір застави до ЄСПЛ

Зеленський обговорив із головою Сеймасу Литви підсумки Саміту миру та подальшу співпрацю

Зеленський підписав законопроєкти про боротьбу з "чорним" зерном

Кабмін перенаправив 238,3 млн грн на будівництво фортифікацій на Харківщині

Графіки відключень е/е в середу діятимуть цілодобово - "Укренерго"

ВР ухвалила за основу законопроєкти Кабміну про реєстр установок на біопаливі та врегулювання питання розумних мереж - Мельничук

Кабмін визначив форму посвідчення, яке пред'являють під час вручення повістки

Кабмін скасував обмеження на бронювання фахівців із розмінування операторів протимінної діяльності

Порошенко рекомендує провести другий Саміт миру в Нью-Йорку в межах Генасамблеї ООН

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА