10:02 16.07.2013

Українка з FEMEN стала прообразом національного символу Франції - ЗМІ

3 хв читати
Українка з FEMEN стала прообразом національного символу Франції - ЗМІ

Активістка FEMEN, українка Інна Шевченко, яка отримала нещодавно притулок у Франції, стала прообразом для національного символу, який зображеной на нових поштових марках Французької Республіки, повідомляє українська газета "Вести".

Про це, як пише газета, оголосив президент Франції Франсуа Олланд. Він обирав зразок марки з 15 варіантів і зупинився на ескізі, створеному двома художниками - Олів'є Сіаппа і Давидом Кавена.

"Насправді було три прообрази - Інна Шевченко, міністр юстиції Крістен Тобіра і екс-міністр охорони здоров'я Розелін Башло. Справа в тому, що Маріанна у Франції - це як Тарас Шевченко в Україні, це символ країни. Спочатку вона була зображена на картині Делакруа, присвяченій Дню взяття Бастилії. Статуетка Маріанни стоїть у кожній мерії у Франції. Час від часу її обличчя змінюється - наприклад, колись це було обличчя Бріджит Бардо", - цитує газета французького видавця Омара Арфуша.

За його словами, І.Шевченка у Франції не люблять і зараз нічого не зміниться: "її захищає Олланд, рейтинг якого після ухвалення закону про одностатеві шлюби пішов униз. Це дуже провокаційне рішення. Вся адміністрація президента стоїть на вухах. Я думаю, що І. Шевченка погрожуватимуть, а може бути, навіть нападатимуть на неї. Для українсько-французьких відносин ця подія - друга за важливістю, після того як Анна Ярославівна вийшла заміж за Генріха I, але це було аж в XI столітті", - сказав О. Арфуш.

Марки з'являться у продажу у вівторок, 16 липня.

Сама І.Шевченка розповіла в інтерв'ю газеті "Вести", що О.Сіаппа надіслав їй смс-повідомлення. Він розповів, що вибрав прообраз жінки, яка бореться за справедливість, громадської активістки. "Звичайно, мені це дуже приємно. І ще приємно, що в наступні п'ять років гомофобам та расистам, надсилаючи пошту, доведеться облизувати марку з моїм зображенням", - сказала активістка FEMEN.

І.Шевченка повідомила, що в Парижі повністю присвячує себе діяльності в русі. "Керую школою, в якій проходять тренування майбутніх активісток. Готуюся брати участь у нових акціях. Я навіть живу в центрі, в якому проходять тренування", - сказала вона. Також активістка розповіла, що найближчим часом планує відкрити представництво в США.

Водночас І.Шевченко заявила, що хоче повернутися в Україну, однак боїться, що не залишиться на волі, а з в'язниці їй буде складно "вести свою боротьбу".

І.Шевченко в липні отримала політичний притулок у Франції. Вона переїхала до Парижа після того, як у серпні 2012 року спиляла хрест в Києві, встановлений на згадку про жертв політичних репресій. Незабаром після приїзду в Париж І.Шевченка офіційно зареєструвала там рух FEMEN і відкрила "центр підготовки активісток". Учасниці руху влаштовують топлес-демонстрації на знак протесту проти соціальної несправедливості та дискримінації.

Маріанна (Marianne) - національний символ, а також прізвисько Франції з 1792 року (часів Великої Французької революції). Зображення молодої жінки у фригійському ковпаку - уособлення національного девізу Франції "Свобода, Рівність, Братерство". Скульптурні зображення Маріанни є обов'язковим атрибутом установ органів влади, судів, муніципалітетів тощо. Її профіль розміщено на державній печатці Франції; Маріанну зображено на французьких стандартних поштових марках. До введення євро зображення Маріанни розміщували на монетах, на сантимах і франках. Наразі зображення Маріанни можна побачити на євроцентах (1, 2, 5) французької чеканки. Для погрудь раніше зображали якийсь збірний образ, із 1970 р. стали визначати конкретний прототип - одна з відомих красивих жінок Франції (ними свого часу були актриси Бріджит Бардо, Катрін Деньов, співачка Мірей Матьє, топ-модель Летиція Каста, а в 2012 р. кіноактриса Софі Марсо).

Фото: http://femen.org/

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА