11:17 17.07.2013

Третина киян проведуть літню відпустку вдома, 13% рвуться за кордон - опитування

2 хв читати
Третина киян проведуть літню відпустку вдома, 13% рвуться за кордон - опитування

Близько третини жителів Києва планують провести літо вдома, понад 10% мають намір поїхати за кордон. Про це свідчать дані дослідження Соціологічної групи "Рейтинг".

Згідно з результатами опитування, приблизно третина киян налаштовані на літо в столиці, мінімум кожен десятий буде без відпустки цього літа, ще 14% - не визначилися з цим питанням.

Серед тих, хто виїде з міста цього літа, найбільшим попитом користується відпочинок на Чорному або Азовському морі (18%). Водночас 13% планують провести літню відпустку за кордоном, 7% - в іншому місті (селі) України.

Кожен шостий киян планує провести відпустку на дачі.

Переважна більшість літніх людей цього літа залишаться в Києві, обравши як місце відпочинку будинок або дачу. Що молодшими є респонденти, то більше вони прагнуть виїхати з міста на відпочинок. Майже кожен п'ятий респондент віком 18-39 років планує закордонну поїздку.

Більше половини жінок проведуть літо вдома, на дачі або на роботі. Чоловіки - більш мобільні, особливо це стосується поїздок за кордон. Водночас 16% представників сильної статі ще не визначилися, де проведуть нинішній відпустку. Серед жінок таких менше.

В опитуванні також є електоральний аспект у контексті літніх відпусток. Так, найбільш "стійкий" виборець (люди, які стабільно ходять на вибори) більше схильний провести літо вдома або на дачі. Водночас окремі електоральні групи отримали б значні втрати.

Зокрема, в найбільш програшному положенні могли б виявитися лідер партії "УДАР", народний депутат України Віталій Кличко і народний депутат Микола Катеринчук (фракція "Батьківщина"), оскільки як мінімум третина їхніх прихильників планують цього літа зарубіжні поїздки або відпочинок на Чорному або Азовському морі, ще частина - поїздки містами і селами України.

Зате позафракційний парламентарій Петро Порошенко та голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов були б у більш виграшному положенні, оскільки їх підтримують переважно літні люди, які планують провести літо вдома або на дачі.

Серед партій найбільш уразлива ситуація в "УДАРу", який підтримує переважно молодь. Водночас найбільше "домосідів" серед прибічників КПУ, "Батьківщини" та Партії регіонів.

Дослідження проводилося 20-26 травня. Аудиторія: населення Києва віком від 18 років і старше. Вибіркова сукупність: 1002 респондентів. Метод дослідження: телефонне опитування, вибірка репрезентативна за віком, статтю та районам столиці. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше 3,1%, для значень, близьких до 30%, - не більше 2,8%, для значень, близьких до 10%, - не більше 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА