11:43 20.07.2013

"ЄДАПС" не отримає авторських відрахувань за запатентований герб України в закордонному паспорті - директор поліграфкомбінату "Україна"

2 хв читати

Поліграфкомбінат "Україна" не платитиме консорціуму "ЄДАПС" за використання зображення герба України й інших елементів державної символіки в закордонному паспорті, запатентованих власником консорціуму Юрієм Сидоренком, заявляє директор "України" Максим Степанов.

"Це взагалі виключено. Я ж не божевільний, щоб за герб України перераховувати комусь гроші! Тому що якийсь чиновник надав приватній структурі і приватним особам, що проживають за кордоном, таке право і авторське свідоцтво", - сказав М.Степанов в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA). Директор поліграфкомбінату не боїться, що власник "ЄДАПСу" Ю.Сидоренко подасть до суду: "Нехай подає. У нього завжди є таке право. Я не заперечую. Однак проблеми швидше виникнуть не у поліграфкомбінату, а у того, хто видав таке безглузде авторське свідоцтво. Тому всерйоз обговорювати питання про те, що хтось запатентував речі, пов'язані з державною символікою, я не готовий. Саме обговорення цієї теми безглуздо виглядає. Є непорушні речі. Звісно, є зовнішній вигляд документа, який має бути саме таким. Так, ми живемо в сучасному суспільстві, в якому на зображення видаються патенти. Але власником державної символіки може бути тільки держава".

"Платити за авторські свідоцтва на символіку паспортів України не будемо нікому. На думку моїх юристів, ми перебуваємо абсолютно в правовому полі", - наголосив він.

Як повідомляло ZN.UA, "ЄДАПС" для захисту свого бізнесу оформив патентні свідоцтва на зовнішній вигляд паспорта, і виробництво могло базуватися тільки на основі цих патентів, що закріплювалося постановою уряду №183. Гроші за авторські права становлять левову частку чистого законного прибутку від виробництва документів.

ZN.UA провело своє розслідування за базами даних "Промислові зразки, зареєстровані в Україні" і "Винаходи (корисні моделі) в Україні" про те, як захищалися права "ЄДАПСу". Всі зовнішні та технічні параметри паспорта захищалися окремими патентами, оформленими на власників "ЄДАПСу". Навіть обкладинка, навіть сам напис - "УКРАЇНА" і герб держави. Є інформація, що аналогічно "ЄДАПС" захищав свої права і за іншими видами документів з чіпами, які передбачено запровадити в Україні за допомогою закону про демографічний реєстр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА