19:03 24.07.2013

Свободівці пропонують на держрівні вшанувати пам'ять депортованих у 1944-1951 рр. із Польщі українців

2 хв читати

Народні депутати з фракції "Свобода" виступили з ініціативою вшанувати жертв депортацій із Польщі (1944-1951 рр.).

Відповідний проект постанови про вшанування жертв депортацій та етнічних чисток з ознаками геноциду (до 70-ї річниці з початку депортацій українців Польською Народною Республікою в 1944-1951 рр.) зареєстровано 24 липня у Верховній Раді. Тексту проекту на парламентському сайті немає.

Ініціатори - народні депутати зі "Свободи" Олег Панькевич, Андрій Мохник, Анатолій Вітів, Юрій Сиротюк і Леонтій Мартинюк.

За інформацією прес-служби ВО "Свобода", документ передбачає підготовку та організацію на державному рівні заходів щодо вшанування "жертв депортацій та етнічних чисток, зокрема встановлення на території Польщі пам'ятних знаків українцям, насильно переселеним зі своїх етнічних земель".

Передбачено також організацію міжнародних наукових конференцій, видання книжок українською та іноземними мовами, надання можливості депортованим та їхнім нащадкам спрощеного отримання віз для в'їзду на територію Польщі з метою відвідування місць колишнього проживання і могил рідних.

Крім того, передбачається внесення змін до законодавства України, яке регулює статус депортованих і жертв політичних репресій.

"Ушанування жертв депортацій та етнічних чисток з ознаками геноциду стосовно українців, які чинила Польська Народна Республіка в 1944-1951 роках, стане нагадуванням про жахливі наслідки тоталітаризму і сприятиме примиренню обох народів", - прокоментував цю ініціативу один з авторів О.Панькевич.

Як зазначає прес-служба ВО "Свобода", початком масових депортацій українців вважається укладання угоди між Українською РСР і Польським комітетом національного визволення від 9 вересня 1944 року "Про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян з території УРСР". Примусове виселення українців здійснювалося з територій Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Західної Бойківщини, а також із територій колишніх Дрогобицької та Львівської областей. Депортація відбувалася в чотири етапи. Зокрема, другий етап (1947 р.) відомий як операція "Вісла".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА