15:18 30.07.2013

Дефіциту шкільних підручників у новому навчальному році не буде, обіцяє Табачник

3 хв читати
Дефіциту шкільних підручників у новому навчальному році не буде, обіцяє Табачник

У 2013-2014 навчальному році дефіциту підручників у середніх школах України не буде, стверджує міністр освіти і науки України Дмитро Табачник.

"Ні в якому класі середньої школи дефіциту підручників не буде. Новими підручниками, відповідно до виділених коштів держбюджету, будуть забезпечені учні 2 і 5 класів. За новими стандартами, ми торік ввели підручники для першого класу, а в цьому році ми починаємо з підручників для 3-го класу (для наступного навчального року)", - сказав він у вівторок на брифінгу.

За його словами, сьогодні Міносвіти розпочало реалізовувати новий державний стандарт початкової та середньої шкільної освіти, відповідно до якого і були виготовлені підручники для 5-го класу.

"Це основне завдання", - наголосив він.

За словами міністра, йдеться про 103-и найменування підручників з усіх предметів, які вивчатимуть у 5-му класі середньої школи в 20 тис. шкіл в Україні.

Серед основних інновацій нового державного стандарту базової і повної середньої освіти Д.Табачник назвав початок вивчення іноземної мови вже з 1-го класу, вивчення 2-ї іноземної мови з 5-го класу, вивчення інформатики з 2-го класу.

Він також додав, що під час підготовки навчальних програм активно використовувався європейський досвід. Зокрема для викладання інформатики були використані рекомендації ЮНЕСКО.

"Завдяки збільшенню урядом у держбюджеті коштів на видавництво навчальної літератури, ми вперше за останні роки можемо забезпечити створення, друк та доставку більш ніж 13 млн шкільних підручників", - сказав Д.Табачник.

Він наголосив, що на сьогодні загальний обсяг фінансування програми видавництва навчальної літератури становить 243 млн грн.

За словами Д.Табачника, станом на 30 липня близько третини загального тиражу підручників для 5-х класів (загальний тираж - 6,5 млн примірників), 5 млн (понад 75%) вже доправлені регіонами.

За його словами, місцева влада підтверджує інформацію про те, що приблизно 3,3 млн з цих підручників вже безпосередньо доправлені в школи. У Києві та Севастополі доставка вже повністю завершена.

Ще однією новацією 2013 року міністр назвав активний друк підручників для школярів зі слабким зором і незрячих.

"Я думаю, в цьому році буде надруковано понад 32 тис. підручників шрифтом Брайля. З наступного року ми вже почнемо на вітчизняному обладнанні, яке вперше завезено, розмитнено та встановлено в Україні, друк підручників шрифтом Брайля для учнів наступних паралелей - 2, 3, 5 класи", - сказав він.

Міністр назвав рекордними темпи створення нових підручників в Україні.

"За темпами створення нових підручників після конкурсу, в якому загалом узяли участь понад 5 тис. рукописів - це абсолютний рекорд не лише для України, а й для будь-якої європейської країни", - сказав міністр.

Він додав, що всі нові підручники будуть випущені тиражем приблизно в 120% від кількості учнів у класах для того, щоб був певний запас навчальної літератури.

"Станом на початок серпня половину школярів ми повністю забезпечимо підручниками, згідно з державним бюджетом і державним замовленням", - констатував міністр.

Д.Табачник також додав, що йдеться про те, що Міносвіти надає певні привілеї тим чи іншим видавництвам для надання права друкувати шкільні підручники. Він наголосив, що оскільки в конкурсі на друк підручників у цьому році було 17 переможців, говорити про монополії не доводиться.

"Ми працюємо з видавництвами, у яких великий досвід роботи. На сьогодні ми працюємо без монополії, але чітко відстоюємо професіоналізмом у видавничій сфері", - сказав Д.Табачник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА