19:46 01.08.2013

Президент пiдписав закон про звiльнення фiзосiб вiд сплати податку на нерухомiсть у 2013 р.

4 хв читати

Президент України Вiктор Янукович пiдписав закон "Про внесення змiн до Податкового кодексу щодо об'єктiв житлової нерухомостi", згiдно з яким фiзичнi особи звiльняються вiд сплати у 2013 роцi податку на нерухоме майно, вiдмiнне вiд земельної дiлянки, оскiльки потрiбен час на формування реєстру його платникiв.

Про це повiдомила прес-служба Мiнiстерства доходiв i зборiв України в четвер.

"Згiдно iз законом, власники об'єктiв житлової нерухомостi, якi пiдлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013-й у наступному - 2014 роцi. Водночас до 31 грудня поточного року власники можуть здiйснити звiрку даних на пiдставi оригiналiв документiв про право власностi на об'єкти житлової нерухомостi та на житлову площу таких об'єктiв. Для цього необхiдно звернутися до податкової iнспекцiї за мiсцем реєстрацiї власника нерухомостi", - йдеться в повiдомленнi.

У Мiндоходiв нагадали, що громадяни, якi вже сплатили податок цього року, можуть повернути сплаченi кошти. Для цього їм необхiдно звернутися iз заявою до податкової iнспекцiї (територiальних органiв Мiндоходiв).

"Водночас сплаченi кошти в поточному роцi за згодою платника можуть бути зарахованi для сплати податку у 2014 роцi", - зазначають у мiнiстерствi.

Пiсля пiдписання президентом закон набуде чинностi наступного дня пiсля його офiцiйної публiкацiї в пресi.

Як повiдомлялося, Верховна Рада України 4 липня 2013 року в другому читаннi ухвалила урядовий законопроект "Про внесення змiн до Податкового кодексу щодо об'єктiв житлової нерухомостi".

Згiдно з документом, для формування реєстру податкова має до 1 липня 2013 р. направити власникам житла за мiсцем їх реєстрацiї повiдомлення про звiрку кiлькостi об’єктiв житлової нерухомостi, що перебувають у їхнiй власностi. У свою чергу, власники житла до 31 грудня 2013 року мають звiрити отриманi вiд податкової данi з iнформацiєю на пiдставi оригiналiв документiв про право власностi на нерухомiсть. Пiсля цього податкова за мiсцем проживання платникiв податку в 10-денний термiн пiсля завершення звiрки має надати вiдповiдну iнформацiю податковим органам за мiсцезнаходженням об'єктiв. При цьому податок сплачується за мiсцем розташування об'єкта оподаткування.

Крiм того, закон встановлює, що податок на нерухомiсть за наявностi у фiзособи кiлькох видiв житла (квартира, будинок) може розраховуватися з огляду на сумарну житлову площу цих об'єктiв, при цьому передбачено зменшення бази оподаткування на 370 кв. м вiд цього показника. Така пiльга надається один раз за кожен базовий податковий (звiтний) перiод (рiк).

Згiдно з чинними нормами, податок на нерухомiсть за наявностi у фiзособи кiлькох видiв житла (квартира, будинок) розраховується окремо щодо кожного об'єкта.

"На сьогоднi є пiльга зi сплати податку на нерухомiсть: до 120 кв. м на квартиру людина не платить податку i до 250 кв. м - за будинок. Але цю пiльгу не сплачують лише за один об'єкт: якщо ти маєш, наприклад, двi хрущовки 120 кв. м, то на одну пiльга спрацьовує, а за iншу вже потрiбно платити податок повнiстю. Ми врегулювали це питання i в кiнцевiй редакцiї пропонується так, що 250 кв. м i 120 кв. м незалежно вiд того, скiльки ти маєш об'єктiв нерухомостi", - сказав голова парламентського комiтету з питань митної та податкової полiтики Вiталiй Хомутиннiк пiд час обговорення документа у Верховнiй Радi.

Документ також передбачає бiльшою мiрою диференцiацiю шкали податкiв, передбачивши введення податку в розмiрi 1% вiд мiнiмальної заробiтної плати за 1 кв. м для фiзосiб, що мають рiзнi види житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м, i в розмiрi 2,7% при перевищеннi 740 кв. м.

При цьому зберiгаються ставки податку в розмiрi не бiльше нiж 1% для квартир житловою площею не бiльше нiж 240 кв. м та будинкiв не бiльше нiж 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею понад 240 кв. м i будинкiв понад 500 кв. м.

Вiдповiдно до закону, ставки податку для юросiб становлять 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, i будинкiв площею не бiльше нiж 500 кв. м та 2,7% для квартир iз житловою площею понад 240 кв. м i будинкiв понад 500 кв. м. При цьому уряд пропонує продовжити термiн подачi юрособами податкової декларацiї до 20 лютого, тодi як нинi встановлено до 1 лютого.

Документ також розширює список громадян, яким можуть надати податковi пiльги на один об'єкт, доповнивши його категорiями дiтей-сирiт, дiтей, позбавлених батькiвського пiклування, дiтей-iнвалiдiв, яких виховують одинокi матерi. Крiм того, до списку податкових пiльговикiв внесли житло, що належить монастирям, а також не бiльше за два житловi об'єкти для iнших релiгiйних органiзацiй.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

15 міськрад обласних центрів України отримали найвищий бал за рівнем відкритості - Рух "Чесно"

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

Перший півфінал "Євробачення-2024" відбудеться у вівторок, українці за кордоном зможуть проголосувати за Alyona Alyona & Jerry Heil

У Боровій унаслідок авіаудару травмовані три людини - Синєгубов

Три громади Сумщини обстріляли окупанти вранці та вночі

Ворог обстріляв 17 населених пунктів Херсонської області, поранено одну людину

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА