11:24 02.08.2013

Буровий майданчик свердловини Shell у Харківській області не чинить негативного впливу на навколишнє середовище, заявляють у компанії

2 хв читати

Буровий майданчик свердловини "Біляївська-400" (с. Веселе, Первомайський район, Харківська область) компанії Shell не чинить негативного впливу на навколишнє середовище, повідомляє прес-служба компанії в Харківській і Донецькій областях з посиланням на результати моніторингу екологічних показників.

"Усі досліджені параметри відповідають Державним санітарним правилам і нормам України", - йдеться в повідомленні прес-служби.

У ньому наголошується, що компанія здійснила моніторинг основних показників стану навколишнього середовища: якості повітря, водних ресурсів, стану ґрунту і рівня шуму і вібрації. Заміри і відбір проб виконували фахівці Харківського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби і сертифікована лабораторія Українського науково-дослідного інституту з розробки та впровадження комунальних програм і проектів (Харків).

План моніторингу узгоджено, його контролює Держуправління охорони навколишнього природного середовища та Держсанепідслужба.

Якість атмосферного повітря контролюється планово на буровому майданчику, на межі санітарно-захисної зони та в зоні найближчої житлової забудови. Перевірки заплановано виконувати двічі на рік, а також додатково, якщо цього вимагає технологічний процес.

Хімічний, санітарно-мікробіологічний і вірусологічний аналіз проб води в артезіанських свердловинах на буровому майданчику лабораторія виконує щокварталу. Облік кількості використовуваної води і перевірка водомірних лічильників на майданчику здійснюється постійно. Окрім того, фахівці держлабораторії виконують контроль якості води в приватних криницях та відкритих водоймах с. Веселе.

Лабораторія виконує аналіз ґрунту на вміст нафтопродуктів, хлоридів, сульфатів, солей важких металів. Забір проб для аналізу роблять на межі санітарно-захисної зони та в зоні найближчої житлової забудови.

Щотижня інженер з охорони праці Shell перевіряє місця зберігання відходів на майданчику, контролює роздільний збір та утилізацію. Буровий шлам і відпрацьований буровий розчин перевіряє сертифікована лабораторія Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л.І.Медведя МОЗ України.

Інструментальні виміри рівня шуму і вібрації виконують двічі на рік фахівці Харківського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України.

Наступна стадія моніторингу запланована на етапі проведення інтенсифікації свердловини.

Як повідомлялося, буріння першої пошукової свердловини Біляївська-400 в рамках договору про спільну діяльність (СД) Shell і ПАТ "Укргазвидобування" розпочалося в жовтні 2012 року.

Договір про СД передбачає пошук, розвідку та видобуток вуглеводнів на ліцензійних ділянках загальною площею близько 1300 кв км на території Харківської області. Частки Shell і ПАТ "Укргазвидобування" в цьому проекті становлять по 50%. Shell є оператором спільної діяльності в рамках договору.

Початковий етап пошуково-розвідувальних робіт передбачає буріння 2-3 пошукових свердловин протягом кількох років.

Витрати Shell на спільну діяльність за період початкового етапу пошуково-розвідувальних робіт можуть досягти $200 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА