10:55 08.08.2013

"Батьківщина" вимагає від української влади жорсткої реакції на інцидент в Азовському морі - заява

3 хв читати

Політична партія "Батьківщина" вимагає від Міністерства закордонних справ України та Генеральної прокуратури України негайної жорсткої реакції та дій для захисту прав рибалки, який вижив під час зіткнення українського баркаса й катера берегової охорони прикордонної служби Росії.

В оприлюдненій у четвер на сайті партії заяві зазначається, що "абсолютно цинічною та абсурдною є позиція російської сторони, яка хоче перекласти вину на самих рибалок і звинуватити їх за російськими законами в нібито незаконному вилові морських біологічних ресурсів та порушенні правил кораблеводіння".

У партії нагадали, що досі на цій ділянці кордон між Україною і Росією не демарковано, тому встановити кордон в Азовському морі неможливо. "Явно неадекватними були дії капітана російського прикордонного катера, який у мирний час, незважаючи на можливі людські жертви, навмисне пішов на таран меншого українського судна", - наголошується в заяві.

У "Батьківщині" пояснили, що свідомо уникали публічних політичних оцінок цього прикрого інциденту. Але минуло вже два тижні: досить тривалий час для того, щоб українські органи влади піднялися на захист прав та інтересів своїх співвітчизників. "Однак цього не відбулося – Міністерство закордонних справ України займає вкрай незрозумілу позицію з цього питання, уникаючи будь-яких коментарів", - вважають у партії.

Також у політсилі наголосили, що за цей самий період відбулося кілька зустрічей на найвищому рівні, на яких обговорювалися різні питання, президенти України та Росії Віктор Янукович і Володимир Путін встигли прийняти військово-морський парад у Севастополі. Проте В.Янукович так і не знайшов часу й можливості обговорити зі своїм російським візаві цей трагічний випадок.

У зв'язку з цим "Батьківщина" вимагає від МЗС України та Генпрокуратури негайної жорсткої реакції та дій щодо захисту прав українців. "Ми також наполягаємо на публічному та відкритому розслідуванні цього інциденту, внаслідок якого загинули прості українські громадяни", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовки сталося зіткнення українського баркаса та катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, внаслідок чого загинули чотири українці, одного вдалося врятувати. Урятованого українця 19 липня прооперували.

Прокуратура Маріуполя (Донецька обл.) відкрила кримінальне провадження щодо інциденту в Азовському морі. Маріупольська прокуратура з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері внесла відомості за цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань із попередньою кваліфікацією за ст. 291 (порушення чинних на транспорті правил) КК України.

Розслідування доручено проводити слідчому відділу лінійного відділу на станції Маріуполь Управління МВС України на Донецькій залізниці.

2 серпня стало відомо, що слідча частина УМВС України на Донецькій залізниці відпрацьовує інформацію про можливі постріли, здійснені російськими прикордонниками в українських рибалок.

"Інформацію про постріли російські прикордонники відпрацьовують. Направлено запит на надання правової допомоги до компетентних органів Російської Федерації", - повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" начальник слідчої частини УМВС України на Донецькій залізниці Тетяна Губенко.

7 серпня стало відомо, що Олександру Федоровичу, який вижив після зіткнення з катером берегової охорони прикордонної служби Росії в Азовському морі, російські правоохоронці висунули обвинувачення. За інформацією ЗМІ, обвинувачення пред'явлено за ч. 3 ст. 256 КК Росії (незаконний видобуток водних біологічних ресурсів), О.Федоровичу загрожує до двох років ув'язнення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА