19:31 09.08.2013

РФ не має підстав для кримінального переслідування українського рибалки О.Федоровича - глава Мін'юсту України

2 хв читати

Міністр юстиції України Олена Лукаш заявляє, що інцидент між українськими рибалками та російськими прикордонниками 17 липня, внаслідок якого загинули четверо українців, виник не в територіальних водах РФ, відповідно, немає підстав для кримінального переслідування рибалки Олександра Федоровича, який вижив.

Як повідомляє прес-служба Мін'юсту в п'ятницю, в листі на ім'я російського колеги Олександра Коновалова О.Лукаш зазначила, що Росія встановила прикордонний режим в Азовському морі в межах двох морських миль (близько 4 км) від берега.

Водночас українське риболовецьке судно було виявлено поза цією зоною: "Маломірне судно з п’ятьма громадянами України на борті виявив російський прикордонний катер типу "Мустанг" 17 липня 2013 року в точці координат 46 градусів 41,2 мінути північної широти, 37 градусів 51,7 мінути східної довготи".

Глава Мін'юсту також зазначає, що між Україною і Російською Федерацією не укладено угоду про делімітацію морського кордону Азовського моря із зазначенням координат її проходження.

"Виключна економічна зона та континентальний шельф Російська Федерація в Азовському морі також не визначила, оскільки відсутні українсько-російські договори щодо розмежування сфери економічного впливу України та Росії в Азовському морі", - зазначає міністр.

Говорячи про висунення обвинувачень О.Федоровичу за ч. 3 ст. 256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів), О.Лукаш зазначила: "Однією із головних умов притягнення до кримінальної відповідальності є вчинення злочину на території держави, яка притягує до кримінальної відповідальності".

"Виходячи з вищевикладеного, інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Російської Федерації та адміністративних межах прикордонного контролю РФ, тобто не на території Російської Федерації. І, як наслідок, факти здійснення кримінально-караного вчинку на території Російської Федерації відсутні", - йдеться в листі.

У зв'язку з цим О.Лукаш просить главу Мін'юсту РФ "сприяти законному вирішенню ситуації О.Федоровича".

Як повідомлялося, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовки сталося зіткнення українського баркаса та катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, внаслідок чого загинули чотири українці, одного вдалося врятувати. Урятованого українця О.Федоровича 19 липня прооперували в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ), 31 липня йому було висунуто обвинувачення. О.Федоровичу загрожує до двох років ув'язнення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА