17:26 13.08.2013

Угорська сторона вирішує питання екстрадиції Шепелева та його дружини, на статус біженця вони не можуть розраховувати - МЗС

3 хв читати

Компетентні органи Угорщини вирішують питання екстрадиції затриманого в Угорщині колишнього народного депутата від БЮТ, а пізніше Партії регіонів Олександра Шепелева та його дружини, статус біженця вони не можуть отримати, оскільки їх обвинувачують у вчиненні тяжких злочинів, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі МЗС України.

"За інформацією Посольства України в Угорщині, компетентні органи цієї країни розглядають питання про екстрадицію на батьківщину громадян України Галини та Олександра Шепелевих, яких обвинувачують в Україні у вчиненні низки тяжких кримінальних злочинів", - розповіли агентству в МЗС у вівторок.

У відомстві нагадали, що ці громадяни перебували в міжнародному розшуку і були заарештовані на території Угорщини. Згодом з метою уникнення екстрадиції в Україну та відповідальності за вчинення злочинів подружжя Шепелевих подало до відповідних угорських органів клопотання про надання статусу біженця.

Водночас, як роз'яснили в прес-службі МЗС, у міжнародно-правових конвенційних документах, які визначають статус біженця, зазначено, що їх положення не поширюються на осіб, що вчинили тяжкі злочини.

"МЗС України очікує рішення угорської сторони щодо екстрадиції Шепелевих в Україну", - наголосили в прес-службі.

Як повідомлялося, у квітні 2012 року начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко заявив про порушення в лютому 2011 року кримінальної справи проти О.Шепелева. Відомство підозрює депутата в причетності до розкрадання коштів Родовід Банку на суму понад 220 млн грн, а також в участі спільно з бізнесменом П.Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн у березні-травні 2009 року.

Водночас О.Шепелев категорично спростував усі підозри та обвинувачення на свою адресу і припустив, що обвинувачення на його адресу могли бути спробою дати новий інформаційний привід, щоб відвернути увагу ЗМІ від появи в пресі інформації, що бізнесмен П.Борулько звинувачує окремих працівників СБУ в здирстві. Депутат також заявив, що не має наміру залишати Україну.

28 січня в МВС України повідомили, що О.Шепелев перебуває в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство та розкраданні коштів: "Шепелев перебуває в міжнародному розшуку за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ст. 191 ч. 5 (розкрадання в особливо великих розмірах) та ст. 115 (замах на вбивство) КК України".

На початку липня 2013 року О.Шепелева затримали на 40 діб у Будапешті, де він проживав з угорським паспортом, виданим на інше ім'я.

Його адвокат і батько Олександр Шепелев запевняє, що доказів причетності підзахисного до ухвалення фінансових рішень у Родовід Банку та інших банках немає, а обвинувачення в замаху на вбивство вважає абсурдом.

Як пишуть угорські ЗМІ, О.Шепелев та його дружина попросили притулку в Угорщині.

Раніше будапештський суд постановив, що О.Шепелева мають видворити в Україну до 14 серпня.

О.Шепелев двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції та перейшов до фракції Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався у мажоритарному окрузі №13 (Вінницька обл.) як самовисуванець, проте посів лише сьоме місце, зібравши 0,61% голосів виборців.

У парламенті О.Шепелев був членом парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності, а також членом спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА