15:27 14.08.2013

Українцю, обвинуваченому в США в хакерстві, дали 40 років в'язниці

2 хв читати
Українцю, обвинуваченому в США в хакерстві, дали 40 років в'язниці

Суд у США засудив 27-річного киянина Єгора Шевельова, обвинуваченого в участі в "кіберзлочинному угрупованні Western Express", до позбавлення волі терміном від 13 років 4 місяців до 40 років, пише "Комсомольская правда в Украине" з посиланням на прокуратуру Манхеттена.

"За американськими законами це означає, що після закінчення мінімального терміну в'язень може клопотати про дострокове звільнення, але це прохання можуть не задовольнити, змусивши відсидіти максимальний термін", - зазначає видання.

При цьому Є.Шевельов перебуває під арештом уже понад п’ять років. Його заарештували у травні 2008 року в Греції, де він проводив свою відпустку.

Як повідомляє видання, батько Є.Шевельова, український учений Анатолій Шевельов, у 2009 році дав прес-конференцію, на якій стверджував, що арешт сина - це помста йому самому. За його словами, він з 1993 року працював над створенням бази даних, у якій містилися 800 тис. досліджень про вплив Чорнобильської катастрофи на здоров'я людини й у 1996-97 рр. отримував пропозиції від офіційних представників держдепартаменту США продовжити свою роботу в Америці, але відмовився.

"За версією спецслужб Америки, торгувати краденими номерами карток син почав у 14 років, заробивши тоді свої перші два мільйони. Я знаю, що насправді тоді підозрювали й підозрюють зараз мене... Сина засудили на 40 років в'язниці без жодного прямого доказу провини, на підставі лише електронної адреси. Штати люблять представляти Україну як розсадник піратства й хакерства", - розповів А.Шевельов виданню.

За його словами, найняті в США адвокати подали апеляцію на рішення суду. Наразі Єгора перевели до в'язниці суворого режиму, звідки він не має можливості зв'язатися з рідними.

Водночас американське правосуддя вважає провину українця доведеною - на підставі показань 50 свідків. Загалом із 17 обвинувачених свою провину визнали 11 осіб.

За твердженням батька, Є.Шевельов не визнав провини - цієї позиції він тримався з початку обвинувачення і до суду.

Як повідомлялося, прокуратура Манхеттена оголосила останні вироки у справі про торгівлю номерами крадених кредитних карток і супутніми особистими даними, в якій так чи інакше були задіяні 17 осіб із різних країн, зокрема з України та Росії. За даними прокуратури, яка розслідувала цю справу вісім років, загалом члени угруповання продали номери більше ніж 95 тис. крадених кредиток. Сукупний збиток постраждалих перевищив $5 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

"Укренерго" не встановила ліміти енергоспоживання на середу

Зеленський розповів про домовленості з Іспанією щодо посилення ППО

Чиновників Запорізької міськради, які фігурують у кримінальному провадженні про незаконне виділення землі, відсторонено від роботи

У Брюсселі обговорюють можливості розширення навчання військових для України - Боррель

Шмигаль про Олександра Мартиненка: Справжній журналіст, патріот, видатна людина

Україна й Португалія підписали угоду про гарантії безпеки, що передбачає EUR126 млн військової допомоги до кінця року

Застосування Україною західної зброї по цілях у РФ - питання компетенції держави-постачальника, заявив Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА