20:25 19.08.2013

ЄС має втрутитися в торговельну війну Росії з Україною і захистити право Києва на вільний вибір - депутати ЄП Брок і Царіуш-Вольський

2 хв читати

Впливові депутати Європейського парламенту Елмар Брок і Яцек Царіуш-Вольський називають пасивною позицію Євросоюзу в торговельній війні Росії з Україною і закликають до негайних дій, спрямованих на захист Києва та його суверенного права вибору.

"Блокуючи імпорт з України, Росія веде торгівельну війну з Україною. Тиск збільшується для того, щоб утримати Україну від підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. ЄС як зацікавлена сторона має діяти та захистити Україну, оскаржуючи дії Росії, тоді як Україна має зробити все необхідне для підписання угоди про асоціацію", - йдеться в заяві депутатів, поширеній у понеділок у Брюсселі.

Європейські політики вважають, що Україна стоїть перед вибором: "або здатися тиску з боку Росії, яка націлена на блокування відносин України з західними партнерами, або повернутися до ринків до ЄС та інших ринків".

Вони впевнені, що торговельна війна, яку веде Росія, має на меті "змусити Україну обрати Митний союз, а не ЄС, і такий самий сигнал направляється країнам Східного партнерства на шляху їх асоціації з ЄС". У зв'язку з цим Е.Брок і Я.Царіуш-Вольський також вважають, що Росія порушує правила СОТ.

Водночас вони назвали ситуацію "не торговельною дискусією, а дуже серйозним політичним конфліктом з геополітичним бек-граундом, який може поставити під загрозу проект Східного партнерства загалом".

"У цьому випадку ЄС повинен бути не лише спостерігачем, а й зацікавленою стороною. Цей акт ворожий не тільки щодо України, а й щодо ЄС. Цілком очевидно, що ЄС має втрутитися і вжити швидких дипломатичних і політичних заходів, захищаючи Україну та її право вільного вибору. Європейська Комісія і Зовнішня дипломатична служба ЄС досі були пасивні стосовно цього питання. Подальша бездіяльність з боку ЄС призведе тільки до того, що Росія продовжить тиск і шантаж, які, можливо, збільшуватимуться до саміту у Вільнюсі, й переслідуючи інших партнерів", - заявили євродепутати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив з прем'єром Іспанії продовження військової допомоги

Прем'єр Бельгії підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

Президенти Латвії та Фінляндії, прем'єр Іспанії візьмуть участь у Саміті миру в Швейцарії

На Одещині збито дві російські авіаракети - ПК "Південь"

На Одещині знищено морську міну - ВМС ЗСУ

Заступник глави МЗС України поінформував гендиректора ОЗХЗ про системні порушення РФ Конвенції про заборону хімічної зброї

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА