11:42 26.08.2013

Азаров прилетить до Москви для консультацій із Медведєвим стосовно проблем економічних відносин

3 хв читати

Перспективи російсько-українських відносин у світлі планів Києва створити зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом обговорять у понеділок прем’єри двох країн Дмитро Медведєв та Микола Азаров.

Домовленості про візит М.Азарова до Москви було досягнуто пізно ввечері 22 серпня в телефонній розмові глав урядів Росії та України.

Як повідомила прес-секретар прем’єра РФ Наталія Тімакова, під час переговорів у російській столиці обговорюватимуть поточні питання економічних відносин між Росією та Україною.

У свою чергу прес-секретар прем’єр-міністра України Віталій Лук’яненко заявив, що М.Азаров розраховує обговорити з російським колегою шляхи взаємодії у разі створення зони вільної торгівлі між Києвом та Європейським Союзом.

"Наша позиція полягає в тому, що не можна протиставляти ці дві зони вільної торгівлі (в СНД і з ЄС - "ІФ"). Для України і та важлива, і інша, і тому питання стоїть так - необхідно максимально, по-партнерськи, погодити всі режими, які виникають у разі дії і однієї, і іншої ЗВТ. Вони, по суті, не протиставляються, оскільки будуються на засадах СОТ", - наголосив В.Лук’яненко.

Він також повідомив, що сторони під час зустрічі обговорять ситуацію, що виникла з пропуском українських товарів на російській митниці.

За інформацією Федерації роботодавців України, в середині серпня постачання товарів з України до Росії фактично було заблоковано у зв’язку з тим, що Федеральна митна служба РФ включила до переліку "ризикових" усіх без винятку українських імпортерів, що означало повний митний огляд їхніх товарів на кордоні.

Потім обмеження для українських імпортерів було знято. Радник президента РФ Сергій Глазьєв пояснив, що "російська митна служба проводила профілактичні заходи, пов’язані з підготовкою змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС".

Він зазначив, що російська митниця "поставила Україні високий рівень ризику, оскільки у разі асоціації з ЄС Київ бере на себе зобов’язання без контролю пропускати європейські товари, це приведе до чергового їх реімпорту до Росії плюс до витіснення (на російський ринок) українських товарів, які не витримуватимуть конкуренції".

Як заявив С.Глазьєв, "нині ситуація нормалізувалася, але ми про всяк випадок готуємося до жорсткості митного адміністрування, якщо раптом Україна здійснить цей самогубний крок, підписуючи угоду про асоціацію з ЄС".

Прес-секретар глави українського уряду заявив минулого тижня, що вже "є певні напрацювання робочої групи, яка у контакті з російськими партнерами розбирала цю ситуацію, є пропозиція щодо врегулювання".

Крім того, за його словами, свої пропозиції щодо врегулювання цього питання Україні направив виконком СНД. В.Лук’яненко не уточнив, про які саме пропозиції йдеться.

Президент РФ Володимир Путін також попередив наприкінці минулого тижня, що країни Митного Союзу введуть захисні заходи для свого ринку, якщо Україна піде на лібералізацію митного режиму з ЄС.

На нараді в Ростові-на-Дону В.Путін визнав, що в цих умовах існує загроза витиснення на ринок Митного союзу власне української продукції та реімпорту з території України більш дешевих та якісних європейських товарів.

Він наголосив, що "тоді країнам Митного союзу доведеться подумати про захисні заходи, така можливість є".

За словами президента, "проблема полягає ще й у тому, що важко буде зрозуміти маркування, країну походження товару". "І це може поставити наших виробників у досить складне становище", - наголосив В.Путін.

Тоді ж В.Путін повідомив, що домовився з президентом Віктором Януковичем про візит до Москви "українських колег, щоб на міжурядовому рівні проаналізувати всі можливі загрози, пов’язані з цією ситуацією".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА