19:10 27.08.2013

Українські кондитери продовжують зазнавати труднощів із митним оформленням своїх вантажів на кордоні з РФ

3 хв читати

Асоціація "Укркондпром" заявляє про проблеми з розмитненням товарів, що потрапляють під кваліфікацію у списках митних груп №17, 18, 19 (цукор, какао та продукти з нього, кондитерські вироби).

"Хоча існує певний прогрес, але ситуація залишається непростою: всі три групи, згідно з товарною номенклатурою, за №17, 08, 19, - це всі види товарів, які ми виробляємо та експортуємо в Росію і які перебувають у списках ризику. І нині ми маємо певні проблеми розмитнення наших вантажів у РФ", - повідомив голова асоціації Олександр Балдинюк на нараді парламентського комітету з питань економічної політики у вівторок.

Він наголосив, що ситуація доволі неоднорідна: підприємства, які мають складські приміщення на території Росії, зазнають одних витрат, українські підприємства, у яких таких приміщень немає, - інших.

Крім того, за словами О.Балдинюка, підприємства, що працюють на умовах контрактів, які передбачають, що витрат зазнають контрагенти в Росії, фактично призупинили відвантаження своєї продукції ще з 14 липня.

"Ці підприємства зазначають, що російський імпортер припинив закупівлю наших товарів фактично повністю. Зокрема, такі підприємства з 14 липня практично не здійснювали поставок своїх товарів. І тільки сьогодні (вівторок, 27 серпня, - ІФ) на митницю пішли деякі вантажі. Ми ще не можемо сказати, чи застосують до них звичайний метод за процедурою розмитнення", - сказав голова асоціації.

Як повідомлялося 15 серпня з посиланням на О.Балдинюка, складнощів із поставками продукції на ринок Росії зазнають і найбільші українські виробники кондитерських виробів. За його словами, у більшості експортерів виникли труднощі з митним оформленням товарів на кордоні з Росією через сумніви російських митників у достовірності сертифіката походження продукції (СТ-1). У зв'язку з цим здійснювався ретельний огляд товарів і транспортних засобів, затримувалося оформлення документів для пропуску через пункт митного контролю.

За даними "Укркондпрома", труднощі на російському кордоні зачепили також транзит кондитерських виробів із України.

Водночас, зазначив О.Балдинюк, Митна служба РФ для спрощення процесу запропонувала українським кондитерам внести на спецрахунок "забезпечувальний платіж" у сумі, еквівалентній митному тарифу на цей товар для європейських імпортерів, тоді як сертифікат СТ-1 дає змогу виробникам безмитно ввозити продукцію на ринок РФ.

Заборону на ввезення на територію РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen Роспоживнагляд ввів із 29 липня. Спочатку йшлося про виявлення в продукції токсичної речовини - бензопірену.

Російське відомство 6 серпня повідомило, що "основною причиною невідповідності кондитерських виробів є невиконання законодавства у сфері захисту прав споживачів (вимоги до маркування харчової продукції - невідповідність інформації про харчову цінність продукції, зазначеної на етикетці)".

Позапланові перевірки продукції корпорації Roshen також здійснили відповідні органи Казахстану, Узбекистану, Таджикистану, Киргизії та Молдови: порушень не виявлено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО не мають наміру розміщувати свої війська в Україні - Столтенберг

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА