20:27 27.08.2013

Серійний вбивця Онопрієнко помер у в'язниці в Житомирі

2 хв читати

У Житомирській в'язниці помер серійний убивця Анатолій Онопрієнко, якого у 1996 році було засуджено до довічного ув'язнення за вбивство 52 людей.

"Я підтверджую цю інформацію. Факт смерті зафіксовано о 17.15. Попередній діагноз - серцевий напад", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" помічник голови Державної пенітенціарної служби України Ігор Андрушко.

За його словами, в А.Онопрієнка й раніше були проблеми із серцем.

А.Онопрієнко, 1959 року народження, уродженець села Ласки Народицького району Житомирської області. Його затримали у квітні 1996 року. Зізнався у вчиненні 52 злочинів - масових убивств у Братковичах, Буську Львівської області та інших містах України.

У ніч із 29 на 30 грудня 1995 року в селі Братковичі Городоцького району Львівської області злочинець пострілами з мисливської рушниці позбавив життя сім'ю із чотирьох осіб. Для приховання слідів злочину він спалив будинок. Цієї ж ночі в селі було знайдено вбитим ще одного жителя. Пізніше, 17 січня, у Братковичах було виявлено ще сім трупів. У цьому селі від його руки загинуло стільки людей, скільки не загинуло за весь час Великої Вітчизняної війни.

21 березня 1995 року в районному центрі Буськ було знайдено вбитими ще чотирьох людей, серед яких - десятирічна дитина. Вбивства також були вчинені з мисливської рушниці.

У злочинця вилучили обріз мисливської рушниці 12-го калібру, а також 123 речові докази.

Усі вбивства А.Онопрієнко здійснював на території України, хоча нелегально зміг побувати в Угорщині, Німеччині, Данії та Греції. Мета вбивств - грабіж. На запитання, чи зміг красти, не вбиваючи, А.Онопрієнко відповів: "Звичайно. Але навіщо вбивав, пояснити не можу. Свої дії ніколи не планував".

Коментуючи суд над злочинцем, другий президент України Леонід Кучма наприкінці 1998 року заявляв, що як людина "не бачить іншого покарання" для А.Онопрієнка, окрім виголошення смертного вироку. "Таких нелюдів (як А.Онопрієнко - ІФ) не повинно бути на нашій землі", - заявив глава Української держави.

Водночас А.Онопрієнка було засуджено довічно, оскільки після вступу в 1995 році в Раду Європи Україна прийняла на себе зобов'язання відмовитися від страти. Незадовго до вступу до цієї міжнародної організації в Україні почав діяти мораторій на виконання смертних вироків.

30 грудня 1999 року Конституційний Суд визнав, що страта суперечить Конституції, чим остаточно закрив шлях до її відновлення. У зв'язку з цим у 2000 році Верховна Рада внесла зміни до чинного на той час Кримінального кодексу, якими остаточно вилучила поняття "страта" з офіційного списку кримінальних покарань України.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА