15:04 28.08.2013

Українські дипломати постійно контактують із рибалкою Федоровичем, що вижив після зіткнення з російськими прикордонниками

3 хв читати

Міністерство закордонних справ України продовжує тримати на контролі питання, пов'язані з українським моряком Олександром Федоровичем, що постраждав під час інциденту з російськими прикордонниками 17 липня.

"Міністерство закордонних справ продовжує тримати це питання на контролі, зокрема, питання про надання юридичної підтримки нашому громадянинові", - заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу в Києві в середу.

За словами директора департаменту, українське генконсульство в Ростові-на-Дону перебуває в постійному контакті з цим громадянином України.

"Я переконаний, що як тільки справа дійде до судового засідання, має бути об'єктивно розглянуто всі докази й усі матеріали, які можуть допомогти повернути нашого громадянина в Україну", - сказав Є.Перебийніс.

"Я хотів би зазначити, що вище названий інцидент з українськими моряками безпосередньо не впливає на переговорний процес, що стосується розмежування Азовського та Чорного морів", - сказав Є.Перебийніс, відповідаючи на уточнювальне запитання журналістів.

Як повідомлялося, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Риболовецьке судно перекинулося, внаслідок чого загинули четверо українців, одного вдалося врятувати. Врятованого українця О.Федоровича 19 липня прооперували в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ).

Прокуратура Маріуполя (Донецька обл.) відкрила кримінальне провадження щодо інциденту в Азовському морі. Маріупольська прокуратура з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері внесла відомості за цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань із попередньою кваліфікацією за ст. 291 (порушення чинних на транспорті правил) КК України. Розслідування доручено проводити слідчому відділу лінійного відділу на станції Маріуполь Управління МВС України на Донецькій залізниці.

У Росії розслідується кримінальна справа проти рибалки, що вижив. За інформацією ЗМІ, українцю Олександру Федоровичу російські правоохоронці вже висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 256 КК Росії (незаконний видобуток водних біологічних ресурсів). О.Федоровичу загрожує до двох років ув'язнення.

Водночас 9 серпня міністр юстиції України Олена Лукаш заявила, що інцидент між українськими рибалками та російськими прикордонниками, внаслідок якого загинули четверо українців, виник не в територіальних водах РФ, відповідно немає підстав для кримінального переслідуванні рибалки Олександра Федоровича.

У листі на ім'я російського колеги Олександра Коновалова О.Лукаш зазначила, що Росія встановила прикордонний режим в Азовському морі в межах двох морських миль (близько 4 км) від берега.

Водночас українське риболовецьке судно було виявлено поза цією зоною: "Маломірне судно з п’ятьма громадянами України на борті виявив російський прикордонний катер типу "Мустанг" 17 липня 2013 року в точці координат 46 градусів 41,2 мінути північної широти, 37 градусів 51,7 мінути східної довготи".

Глава Мін’юсту також зазначила, що між Україною та Російською Федерацією не укладено угоду про делімітацію морського кордону Азовського моря із зазначенням координат її проходження.

"Виключна економічна зона та континентальний шельф Російської Федерації в Азовському морі також не визначені, оскільки відсутні українсько-російські договори щодо розмежування сфери економічного впливу України та Росії в Азовському морі", - зазначає міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА