12:28 04.09.2013

Подальший тиск на Україну з боку РФ через європейські прагнення Києва матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Кремлем - глава МЗС Литви

2 хв читати

Якщо Росія надалі чинитиме тиск на Україну через майбутнє підписання угоди про асоціацію, це матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Москвою, упевнений міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава МЗС сказав: "Це позначиться на діалозі ЄС із Росією. Наші відносини також важливі, і в економічній, і в політичній сфері, але наше партнерство побудоване не лише на прагматичних інтересах, а й на цінностях. І одна з найважливіших - це право вибору. Ми поважаємо (європейський - ІФ) вибір України і сподіваємося, що цьому не перешкоджатимуть якісь штучні причини. Необхідно використовувати аргументи, а не силу. Це - неприйнятно і матиме відповідну оцінку".

Говорячи про причини, що спонукали міністрів закордонних справ восьми Північно-Балтійських країн (NB8) на засіданні в Швеції 3 вересня ухвалити окрему заяву щодо Східного партнерства, Л.Лінкявічюс пояснив, що програма Східного партнерства "важлива не лише для ЄС та країн-партнерів, а й для всієї Європи, для європейського проекту".

"Тому не дивно, що цьому питанню було приділено велику увагу, тим паче, що останнім часом ми бачимо та чуємо різні заяви інших країн, яким не подобаються європейські прагнення країн Східного партнерства. У цьому ми бачимо економічні погрози або політичний тиск. Це - неприйнятно, тому ми і виступили з такою заявою", - розповів він.

При цьому Л.Лінкявічюс висловив упевненість, що угоду про асоціацію буде підписано. "Ми не звертаємо зі свого шляху, ми тримаємо своє слово, і, я думаю, що ми прийдемо до успішного результату - підписання угоди про асоціацію. Ми в це віримо і віримо, що це можливо. Давайте, не вагаючись, іти до цієї мети", - закликав литовський міністр.

Як відомо, 3 вересня міністри закордонних справ NB8 (Nordіc-Baltіc Eіght, вісімка Північно-Балтійських країн) прийняли спільну заяву, в якій висловили повну підтримку підписанню угоди про асоціацію з Україною та назвали неприйнятними будь-які погрози і тиск на країни Східного партнерства через їхні європейські прагнення.

"Будь-яка економічна погроза або політичний тиск, спрямовані проти східних партнерів через їхні європейські прагнення та взаємодію з ЄС, є неприйнятними. Вони мають право обирати самі, що краще для їхнього майбутнього", - сказано в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак обговорив із радником президента ПАР з питань нацбезпеки підсумки Саміту миру та розвиток подальших контактів

Новим ректором НТУУ "КПІ" обрано Анатолія Мельниченка

Знищення поблизу кордону позицій і пускових установок РФ дійсно має значення - Зеленський

Зеленський: Переходимо до формування груп держав, які займатимуться напрацюванням кроків з відновлення безпеки в Україні

Генштаб ЗСУ: Війська РФ активізувалися на торецькому напрямку, зберігаючи високу активність на покровському

Голова правління Полтавського ГЗК поскаржився на свій арешт і розмір застави до ЄСПЛ

Зеленський обговорив із головою Сеймасу Литви підсумки Саміту миру та подальшу співпрацю

Зеленський підписав законопроєкти про боротьбу з "чорним" зерном

Кабмін перенаправив 238,3 млн грн на будівництво фортифікацій на Харківщині

Графіки відключень е/е в середу діятимуть цілодобово - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА