09:13 06.09.2013

Неспроможність ЄС адекватно реагувати на поведінку Росії може спровокувати подальше посилення тиску на країни Східного партнерства - резолюція ЄНП політасамблеї

2 хв читати

Політична асамблея Європейської народної партії ухвалила резолюцію, в якій закликає Росію припинити маніпуляції та шантаж" стосовно країн Східного партнерства й наголошує на "відповідальності ЄС за захист" своїх партнерів.

Резолюцію під назвою "Про російський тиск на країни Східного партнерства" ухвалено в четвер у Брюсселі на політичній асамблеї ЄНП.

У преамбулі резолюції стверджується, що проект Східного партнерства опинився "під загрозою відтоді, як Росія продовжує нарощувати тиск на сусідні країни".

Зокрема, таким тиском названо торговельний спір з Україною і Молдовою, "загрози національним інтересам Вірменії, що змусило Вірменію (прийти) до Митного Союзу". "Крім того, ця діяльність супроводжується масованою інформаційною кампанією з боку Росії, мета якої - дискредитація переваг угоди про асоціацію з ЄС, так само як і на основних прихильників інтеграції в ЄС", - заявляє ЄНП.

Крім того, ця політична сила стверджує, що керівництво Росії використовує Євразійський союз як інструмент, спрямований на запобігання поглибленню інтеграції сусідніх країн із Європою з метою утримати їх у ролі російських держав-сателітів". "Послідовне розширення ЄС привело країни Східного партнерства ближче до ЄС, і їхні безпека, стабільність і процвітання дедалі більше впливають на ЄС. ЄНП переконана, що ця неприйнятна поведінка Росії матиме негативний вплив на відносини Росії та ЄС", - ідеться в резолюції.

У зв'язку з цим Європейська народна партія "наполегливо закликає Російську Федерацію припинити використання маніпуляцій і шантажу та застосувати принцип суверенної рівності, невтручання у внутрішні справи та доброї співпраці між державами".

ЄНП також засуджує "тиск, вчинений Росією на уряд Вірменії, і висловлює жаль у зв’язку з рішенням президента Вірменії приєднатися до Митного союзу, що підриває досягнення Вірменії в напрямі ЄС".

Водночас ЄНП висловлює рішучу підтримку Україні та Молдові, які, незважаючи на тиск, продовжують реалізовувати порядок денний європейської інтеграції".

У зв'язку з цим ЄНП закликає президента України Віктора Януковича "виконати необхідні критерії, які дадуть змогу ЄС підписати угоду про асоціацію з Україною у Вільнюсі на саміті Східного партнерства в листопаді".

Крім того, ЄНП занепокоєна заявою прем'єр-міністра Грузії щодо "невизначеної позиції стосовно МС і закликає Грузію продовжувати свою політику європейської інтеграції".

Водночас ЄНП наголошує на відповідальності ЄС "діяти та захищати країни Східного партнерства. "І Європейська Комісія, і зовнішня Європейська служба мають зайняти сильніші позиції. Неспроможність ЄС адекватно реагувати на поведінку Росії може спровокувати подальше посилення тиску з боку Росії на країни Східного партнерства, з негативними наслідками для майбутнього розвитку Східного партнерства", - заявляє ЄНП.

Європейські народники також зазначають, що членство в МС несумісне з укладенням угоди про асоціацію, зокрема про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА