13:44 06.09.2013

Сільські громади мають отримувати на розвиток села відсоток від земельного податку – міністр аграрної політики та продовольства

2 хв читати

Податок на оренду землі має бути збільшено на 1%, і орендатор повинен сплачувати цей відсоток на рахунок сільради того села, де він орендує землю. У такий спосіб сільські громади отримуватимуть додаткові кошти на розвиток інфраструктури і створення комфортних умов проживання. Про це у програмі "Соціальний статус – Ваші права та пільги" на телеканалі Tonis розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

"І тоді сільська громада буде господарем. Вона буде розуміти – спроможна вона побудувати собі комфортне життя, чи ні. Це наші основні принципи. Ми розуміємо також, що в нас під статусом "городів" – біля 4 млн гектарів землі. Вони якраз спроможні прогодувати людей, які проживають в селі, і селянські сім’ї", – зазначив міністр.

За його словами, держава має забезпечити фермерським господарствам і одноосібникам стабільний збут продукції. "В рамках програми "Рідне село" держава розвиває заготівельні кооперативи. Ми чітко розуміємо: людина готова виконувати замовлення, давати м’ясо молоко, але повинен бути збут. Не може бути, щоб людина вирощувала і неефективно збувала худобу. Потім неефективно це м’ясо консервує, і весь рік споживач їсть несвіже м’ясо", – підкреслив він.

На його думку, важливу роль у розбудові системи збуту сільгосппродукції мають відігравати оптові ринки, які є свого роду накопичувачами, де можуть задовольнити попит і торговельні мережі, і дрібнотоварні продавці, і заклади громадського харчування. "Оптові ринки розбудовуються. Але ми пішли на крок далі. Ми будемо надавати заготівельним кооперативам в сільській місцевості в лізинг автолавки, і вони зможуть вивозити молоко, овочі, фрукти, рибу на ті точки, де є домовленість з мерами міст, і продавати продукцію самостійно", – зазначив міністр агрополітики.

За його словами, відсутність посередників у схемі реалізації продукції дозволяє зменшити ціну для споживачів на 15-20%. "Таким чином пілотний проект проводили протягом 2 років на Волині. Наш споживач завжди любив купити свіже молоко і рибу, а не через якісь торговельні мережі. І закупівельна ціна у виробника збільшилась на 30 %", -- повідомив міністр аграрної політики та продовольства.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА