13:54 06.09.2013

Держлікслужба має намір зобов'язати працівників аптек інформувати пацієнтів про всі аналоги ліків

2 хв читати

Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба) має намір зобов'язати працівників аптечних закладів інформувати громадян про всі наявні в аптеці лікарські засоби різних торгових найменувань, але з однаковою діючою речовиною.

Як повідомляє прес-служба Держлікслужби, відповідний проект змін Ліцензійних умов розробили фахівці Держлікслужби України, його розміщено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я.

Згідно із запропонованими змінами, особи, які безпосередньоздійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, будуть зобов'язані на вимогу споживача під час реалізації препарату надавати повну інформацію про наявність в аптечному закладі генеричних лікарських засобів з однаковою діючою речовиною, формою випуску та дозуванням.

"На сьогодні така норма не є обов'язковою. Хоча, як відомо, кожна аптека має в наявності мінімум п’ять-шість аналогів лікарського засобу з однаковою діючою речовиною. Причому різниця у вартості може сягати 100%, а в деяких випадках - і більше, за препарати з тією самою діючою речовиною", - зазначає Держлікслужба.

На думку Держлікслужби, ця норма дасть змогу пацієнту отримати можливість вибору між лікарськими засобами з однаковою діючою речовиною, а, отже, дасть можливість громадянам заощадити значні кошти на лікуванні.

Як повідомлялося з посиланням на дані компанії "Бізнес-Кредит", обсяги роздрібного продажу лікарських засобів у січні-червні 2013 року в грошовому виразі зросли на 4% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до $1,527 млрд, але скоротилися в натуральному виразі на 6,3% - до 476,674 млн упаковок. Загальний обсяг аптечного продажу з урахуванням ліків, БАДів, косметики, інших товарів становив $1,851 млрд, або близько 762,173 млн упаковок.

Експерти назвали одним із чинників зростання фармринку України тенденцію заміщення дешевих лікарських засобів дорожчими в роздрібній мережі.

На початок 2013 року в Україні працювали 6,5 тис. суб'єктів підприємництва, які мають ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю ліками, діяли близько 20 тис. аптек і аптечних пунктів. Кількість аптек за 2012 рік збільшилася на 3,5% - до 14,8 тис., у 2012 році всі аптечні кіоски було закрито або переобладнано в повноцінні аптеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА