11:14 10.09.2013

Нардеп-свободівець ініціює перейменування харківського проспекту Леніна

3 хв читати

Народний депутат, голова Харківської обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка ініціює перейменування харківського проспекту Леніна на честь видатного мовознавця-славіста та історика літератури, харків'янина Юрія Шевельова (Шереха).

"Ми надіслали відповідного листа до Харківської міської топонімічної комісії, яка має попередньо розглядати питання про перейменування. Харків має пам'ятати справжніх героїв і позбуватися всього нашарування більшовицького минулого, яке в нас трапляється на кожному кроці", - сказав І.Швайка кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, пропозиція виникла у зв'язку з резонансом, зумовленим нещодавнім встановленням меморіальної дошки Ю.Шевельову в Харкові. "З урахуванням останніх подій, а саме неадекватної поведінки голови Харківської обласної державної адміністрації (Михайла Добкіна - ІФ) щодо встановлення пам'ятної дошки Юрієві Шевельову, пропозиція сформувалася сама по собі. Один із центральних проспектів міста має носити ім'я тієї людини, яка увічнила Харків на світовому рівні і яка, по суті, є одним із найвидатніших харків'ян", - сказав він.

Як повідомлялося, меморіальну дошку Ю.Шевельову в Харкові було виготовлено та встановлено за ініціативою Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича за рахунок благодійних пожертвувань харків'ян, жителів інших міст України й української діаспори. Її відкриття відбулося не 5 вересня, як планувалося, а ввечері 3 вересня, оскільки громадські активісти отримали інформацію про те, що міська влада планує скасувати раніше видані рішення на встановлення меморіальної дошки.

4 вересня Харківська міська топонімічна комісія вирішила переглянути власне рішення про встановлення меморіальної дошки Ю.Шевельову, ухвалене в 2011 році, й запропонувала міськвиконкому зібрати додаткові відомості про діяльність філолога в окупованому німцями Харкові. Основою для такого рішення комісії стало звернення голови Антифашистського комітету Харківщини Нісона Ройтмана, котрий стверджує, що Ю.Шевельов співпрацював із нацистами.

М.Добкін у своєму мікроблозі в Twitter різко висловився про самого Ю.Шевельова й тих, хто встановив йому меморіальну дошку. "Мерзотники фашистські своєму фашистському мерзотникові дошку прибили. Похапцем і в темряві, як і годиться зрадникові", - написав він.

"Юрій Володимирович Шевельов - зрадник, дезертир, посібник фашистів в окупованому Харкові. Ось він кумир жаданів, варченок, авакових та інших", - пізніше додав М.Добкін.

Ю.Шевельов (1908-2002) - філолог, письменник, історик літератури та літературний критик, чиї роботи зробили вагомий внесок в історію української та білоруської мов, реконструкцію праслов'янської мови. Прізвище при народженні - Шнейдер (до 1916 р.), працював під псевдонімом Юрій Шерех.

У 1939 році в Харківському університеті захистив кандидатську дисертацію, викладав там слов'янське мовознавство, зокрема під час німецької окупації. У 1944 році виїхав за кордон, з 1950 року жив і працював у США. Викладав російську та українську мови в Гарвардському університеті (1952-54 рр.), був професором слов'янської філології в Колумбійському університеті (1958-77 рр.), президентом Української академії мистецтв і наук (1959-61, 1981-86 рр.). Був обраний міжнародним членом Національної академії наук України, почесним доктором Альбертського, Лундського, Харківського національного університетів, а також Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Проспект Леніна в Харкові - одна з центральних магістралей. Спочатку мав довжину близько 1,5 км, але в 1960-ті роки його подовжили, й нині його довжина становить близько 4 км. У перші роки існування мав назви вул. 3-я Радіальна, вул. Машинобудівна.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА