12:25 13.09.2013

Родичі загиблих харківських альпіністів вимагають компенсації від влади Пакистану

2 хв читати

Родичі харківських альпіністів, що загинули в Пакистані від рук бойовиків, вимагають від влади Пакистану виплати компенсації, повідомив президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області Геннадій Копейка.

"На сьогодні можливості дипломатичного вирішення цього питання вичерпано. Влада Пакистану, з якою провадило переговори МЗС України, відмовилася виплачувати компенсацію, пославшись на те, що не несе відповідальності за дії бойовиків. Тому юристи порекомендували родичам загиблих надіслати листа з вимогою виплатити компенсацію владі Пакистану. Вони допомогли скласти цей лист, і його вже направлено президентові Пакистану, сенату, уряду, Міністерству закордонних справ, Міністерству комунікацій, Міністерству правосуддя та парламентських справ, а також генеральному прокурору Пакистану", - розповів Г.Копейка кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, листа підписали Тамара Свергун (дружина Ігоря Свергуна), Оксана Моргун (дружина Дмитра Коняєва) та Артур Кашаєв (син Бадаві Кашаєва). Вони вимагають від влади Пакистану виплатити компенсацію розміром $300 тис. за кожен випадок загибелі.

Як повідомлялося, в ніч на 23 червня в результаті атаки бойовиків на табір альпіністів на півночі пакистанського Кашміру загинули троє харківських альпіністів і двоє словаків, які у складі міжнародної групи мали намір зійти на гору Нанга Парбат (8125 м, Пакистан). Бойовики вбили також двох китайців, литовця і непальця. Крім того, серед жертв - один турист із подвійним американсько-китайським громадянством.

Трагедія сталася в регіоні Гілгіт-Балтистан, який вважався однією з найбільш безпечних областей Пакистану, але останніми роками там було зафіксовано низку нападів бойовиків на представників шиїтської меншини. Відповідальність за вбивство туристів узяло на себе пакистанське воєнізоване угруповання Джундулла (Jundullah). Пізніше про свою причетність заявив пов'язаний із Джундулла рух "Техрік-і-Талібан Пакистан".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА