13:37 17.09.2013

Каталонія у разі здобуття незалежності не може розраховувати на автоматичне членство в ЄС - газета

2 хв читати

ЄС автоматично не надаватиме Каталонії статусу держави-члена в разі її виходу зі складу Іспанії, пише у вівторок іспанська газета "Паїс".

Видання наводить слова представника Європейської Комісії Пії Гансен, яка напередодні озвучила позицію ЄС із цього питання.

"У разі, якщо яка-небудь територія держави-члена ЄС проголошує свою незалежність, то це територіальне утворення автоматично припиняє відносини до ЄС і стає "третьою країною", - наголосила П.Гансен.

Вона також зазначила, що така позиція Брюсселю зумовлена виключно бажанням спиратися на положення засновницьких документів ЄС, які передбачають "вилучення з-під юрисдикції ЄС території, що проголосила свою незалежність".

Проте П.Гансен додала, що норми права ЄС також надають право будь-якій державі, зокрема новій або такій, що існувала раніше, подати заявку на приєднання до Євросоюзу.

Зі свого боку член Єврокомісії з питань конкуренції, іспанець Хоакін Альмунія висловив солідарність із П.Гансен, наголосивши, що частина, яка "відокремилася від якої-небудь держави ЄС, за визначенням не є членом Євросоюзу".

Він також зазначив, що в "керівництві ЄС існує певне занепокоєння стосовно бажання Каталонії домогтися незалежності", й закликав Барселону та Мадрид якнайшвидше вирішити територіальні проблеми "сам на сам і з холодною головою".

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Гарсія-Маргайо, у свою чергу, закликав громадськість не проводити прямі паралелі між Каталонією і Шотландією, яка домагається виходу зі складу Великої Британії і найближчим часом проведе з цього питання референдум.

"Випадки Каталонії та Шотландії не підлягають порівнянню, оскільки шотландці на законних підставах погоджували проведення референдуму з Лондоном, тоді як конституція Іспанії не надає права територіального самовизначення", - наголосив глава іспанського МЗС.

Він також нагадав, що для вступу до складу ЄС країна-претендент має отримати одноголосне схвалення з боку всіх членів Євросоюзу.

При цьому він не виключив, що у випадку з Каталонією "Іспанія може бути не єдиною країною, яка заблокує її вступ до ЄС".

Каталонія неодноразово намагалася відокремитися від Іспанського Королівства.

У 1979 році Каталонія отримала автономний статус, за яким відбулося офіційне визнання каталонської мови.

Глава уряду Каталонії Артур Мас у вересні цього року вперше заявив про можливість проведення референдуму про незалежність цього автономного співтовариства.

Згодом нижня палата іспанського парламенту відхилила пропозицію про проведення в Каталонії референдуму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА