14:32 19.09.2013

Майже половина киян хочуть виборів у столиці цього року, а понад 70% вважають Київраду нелегітимною - соцопитування

2 хв читати

Майже половина жителів української столиці виступають за проведення місцевих виборів у Києві цього року й менше ніж чверть - у 2015 році.

Як повідомив голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко на прес-конференції в четвер, про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення КВУ.

Згідно з опитуванням, 48% киян підтримують проведення місцевих виборів у столиці цього року, 22,5% готові чекати цих виборів до 2015 року.

Також 70,5% опитаних вважають, що Київська міська рада є нелегітимною, 28% - уперше чують про це і 2% не змогли відповісти на запитання.

51% опитаних вважають, що перешкоджає проведенню виборів президент, і ще 37% вважають, що йому це вигідно.

48% респондентів вважають, що перешкоджає призначенню виборів парламент, і 36% упевнені, що йому це вигідно. Водночас упевнені, що призначенню виборів перешкоджає опозиція, лише 9% і 8% вважають, що опозиції це вигідно.

Згідно з опитуванням, 53,5% опитаних упевнені, що прийдуть на вибори, 28% заявили, що, найімовірніше, прийдуть. 8% опитаних сказали, що точно не братимуть участі у виборах, і 6% сказали, що, найімовірніше, не візьмуть участі у виборах.

Отже, наголосив О.Черненко, явка виборців, згідно з опитуванням, може становити понад 80%.

"Кияни знають, що відбувається з владою в Києві, що в них забрали право вибору. Кияни хочуть виборів негайно, й вони готові прийти на ці вибори", - наголосив голова КВУ.

О.Черненко також зазначив, що влада відкладає призначення місцевих виборів у Києві, оскільки сподівається до 2015 року "накачати" рейтинг провладного кандидата Олександра Попова". Проте, за його словами, з кожним днем тяганини з призначенням виборів і влада, і О.Попов втрачають рейтинг. Тому, на його думку, "затягування з виборами працює тільки в мінус" О.Попову.

Він також упевнений, що президент України Віктор Янукович, не призначаючи виборів у Києві, також втрачає свій рейтинг і підтримку киян.

Опитування проводилося з 27 серпня по 9 вересня. Загалом було опитано 1209 респондентів, із них 600 - методом особистого інтерв'ю і 609 - телефоном. Похибка вибірки, за словами О.Черненка, в середньому не перевищує 2,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА