18:10 19.09.2013

Стабільність гривні має надійну основу - радник голови НБУ

3 хв читати
Стабільність гривні має надійну основу - радник голови НБУ

Стабільність гривні базується на низькій інфляції, поліпшенні платіжного балансу та початку відновлення економіки і може бути підтримана відновленням фінансової співпраці з МВФ, заявив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

"Збурювальних чинників, окрім прогнозів експертів, що знову пожвавилися, немає. Стабільність гривні має надійну базу", - наголосив він.

В.Литвицький зазначив, що вже декілька років в Україні інфляція перебуває на дуже низькому рівні, тому громадяни починають до неї звикати й нарощують заощадження.

"А якщо громадяни не тікають від гривні, - а депозити населення цього року зростають унікально, - це означає, що перспектива національної валюти та її курсу покращується", - наголосив радник.

Він додав, що, на відміну від попереднього виборчого року, цього року передвиборчих девальваційних очікувань на ринку не буде. "Багато хто чекав, що Нацбанк змінить парадигму після виборів, але цього не сталося", - нагадав В.Литвицький.

Він наголосив, що якщо за вісім місяців минулого року інтервенції НБУ на валютному ринку становили близько $2 млрд, то цього року вони впали вчетверо.

"Рух валютних резервів приблизно такий самий, як і минулого року, а віддаємо втричі. Чисті резерви зростають, оскільки ми віддаємо те, що раніше інші позичили", - пояснив радник.

В.Литвицький зазначив, що великий тиск на гривну відсутній і на валютному ринку, оскільки імпорт падає, і поточний рахунок платіжного балансу загалом покращується. При цьому експерт закликав звертати увагу на середньострокові квартальні піврічні та довгострокові тренди його динаміки, не драматизуючи погіршення балансу в окремі місяці.

"За підсумками півріччя платіжний баланс виглядав узагалі відмінно. Але навіть після деякого погіршення в липні за підсумками семи місяців дефіцит поточного рахунку на $1,1 млрд менший за торішнє значення", а зведений баланс має 2 млрд профіциту проти 300 млн дефіциту у 2012 р.", - зазначив В.Литвицький.

Коментуючи погіршення кон'юнктури на міжнародному ринку запозичень, він зазначив, що можливе скорочення монетарної пропозиції свідчить про завершення рецесії у світі, що підтверджують дані про динаміку економіки США, Китаю, Японії, ЄС та Росії.

"Тому навіть якщо буде погіршення з погляду зовнішніх позик, то ми зможемо значною мірою компенсувати його в платіжному балансі зростанням експорту, оскільки вже бачимо поліпшення динаміки, наприклад, у металургії або аграрному секторі. Тому у Нацбанку є упевненість, що з боку платіжного балансу тиск на гривню зменшується і зменшуватиметься", - наголосив В. Литвицький.

Говорячи про ще один фундаментальний чинник - стан економіки, він висловив сподівання, що третя в історії України рецесія добігає кінця, що підтверджує висока економічна активність торгівлі та агросектора й уповільнення спаду в промисловості, на транспорті та у будівництві.

"Упевнений, що третій і четвертий квартали за динамікою будуть кращі, ніж минулого року: пожвавлення в економіці України та світі накладається на нижчу базу минулого року. Тому найбільш м'яка рецесія в історії країни не буде довша за останню, а, можливо, вже за підсумками третього кварталу вона в основному завершиться", - сказав В.Литвицький.

В.Литвицький також нагадав, що Нацбанк раніше продемонстрував, що має також широкий набір адміністративних заходів, рішучість і досвід їх застосування, в чому вже неодноразово переконувалися валютні спекулянти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА