18:11 19.09.2013

ВР ухвалила євроінтеграційний закон про виконання судових рішень

3 хв читати
ВР ухвалила євроінтеграційний закон про виконання судових рішень

Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний закон про виконання судових рішень.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за закон "Про внесення змін до деяких законів щодо виконання судових рішень" проголосували в четвер 325 парламентарів із 387, що зареєструвалися в залі.

Раніше, на ранковому засіданні в четвер, опозиційні фракції відмовилися голосувати за запропоновану профільним комітетом редакцію цього закону, і парламентарі проголосували за перенесення цього законопроекту на повторне друге читання.

Згідно з ухваленим законом, невиплачені кошти за рішенням судів, ухвалених на підставі правовідносин, що мали місце до набуття чинності цим законопроектом, визнаються заборгованістю, якщо виконавчий документ було подано в порядку, визначеному цим законом.

Виконавчі документи, згідно із законом, про стягнення коштів подаються до органу державної виконавчої служби протягом трьох місяців із дня набуття чинності законом.

Закон також встановлює, що термін позовної давності для заяви вимог про стягнення засобів становить шість місяців із дня набуття чинності цим законом.

Крім того, відповідно до закону, рішення про стягнення коштів і виконавчі документи за цими рішеннями, які не було подано в шестимісячний термін, не є підставою для відмови у виконанні вимог про стягнення.

У законі також встановлюється, що заборгованість за такими рішеннями суду насамперед погашається щодо стягнення аліментів, відшкодування збитків, завданих внаслідок каліцтва або іншого ушкодження здоров'я, а також у зв'язку з втратою годувальника. У другу чергу погашається заборгованість за рішеннями суду, пов'язаними з трудовими правовідносинами, пенсійними та соціальними виплатами. У третю - заборгованість за всіма іншими судовими рішеннями.

У законі встановлюється, що обсяг бюджетних асигнувань на погашення заборгованості визначається законом про держбюджет на відповідний рік.

Водночас парламентарі врахували в ухваленому законі пропозиції, висловлені лідером фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком.

Зокрема він наголосив, що на нараді з ухвалення цього законопроекту лідери фракцій домовилися, що з тексту документа буде вилучено положення, що надає Кабінету Міністрів України право визначати порядок виконання судових рішень і визначати порядок виплат за цими судовими рішеннями.

Крім того, із законопроекту прибрали норму, де згадується Кабінет Міністрів України як орган, що визначатиме, кому здійснюватимуться такі виплати компенсацій за судовими рішеннями.

Також у законі зазначено, що бюджетні асигнування на погашення заборгованості з виплат за судовими рішеннями визначатимуться законом про державний бюджет на запланований рік.

Відповідно до ухваленого закону, рішення суду підлягає виконанню безумовно, не прив'язуючись до того, чи внесено це судове рішення до реєстру судових рішень державною виконавчою службою.

Також під час голосування за закон парламент дав доручення Кабінету Міністрів України визначити необхідний обсяг бюджетних асигнувань для виконання судових рішень під час формування закону про держбюджет на 2014 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА