13:53 20.09.2013

Україна сильно програє від угоди про асоціацію з ЄС - голова думського комітету

3 хв читати

Підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом закриє можливості Києва для співпраці з Митним союзом, заявив голова думського комітету в міжнародних справах Олексій Пушков.

"Звісно, ця угода суперечить перспективі участі України в Митному союзі, тому що ті положення, які містяться в угоді про асоціацію, фактично унеможливлюють співпрацю України з країнами Митного союзу", - сказав О.Пушков на засіданні Держдуми у п'ятницю.

О.Пушков представляв у Держдумі проект заяви палати у зв'язку з ухваленням Європарламентом резолюції, в якій ідеться про те, що Росія нібито чинить тиск на низку держав, зокрема на Україну, які планують приєднатися до європейської зони вільної торгівлі.

На думку О.Пушкова, підписання Україною угоди з ЄС "насправді встановлює односторонню залежність України від Євросоюзу, його директиви стають автоматично обов'язковими для України, при цьому остання не отримує можливості брати участь у виробленні цих директив".

"Членство Україні в Євросоюзі не пропонується, це спроба за невеликі гроші, ціною малих зусиль прив'язати ці країни на тривалу перспективу до Євросоюзу, перетворивши їх на свій економічний придаток. Україна дуже серйозно програє від цих угод", - наголосив О.Пушков.

За його оцінкою, "йдеться фактично про встановлення напівколоніальної залежності".

О.Пушков також вважає, що взаємодія Росії та України має бути системнішою. "Я цілком підтримую переведення на системні основи нашої роботи з Україною. На мій погляд, нам бракує такої системності, яку наразі демонструє Євросоюз", - сказав О.Пушков під час обговорення в Держдумі проекту заяви палати щодо резолюції Європарламенту, яка містить звинувачення на адресу РФ.

Проте, як вважає голова думського комітету, це питання подальшої роботи та стратегії Росії стосовно України.

Так він прокоментував пропозицію депутата від КПРФ Анатолія Локотя щодо співпраці Росії та України.

"Давайте низку заходів здійснимо. Давайте делегацію направимо до парламенту України, сюди їх запросимо, круглий стіл організуємо на цю тему. Там є сили, які виступають за об'єднання зі Сходом, з Росією, а не з Євросоюзом, зокрема Комуністична партія України", - сказав А.Локоть.

Напередодні президент РФ Володимир Путін заявив у рамках дискусійного клубу "Валдай", що Москва попередила Київ, що буде змушена якось захищати свій ринок у разі асоціації України з Євросоюзом. Водночас, за словами В.Путіна, приєднання України до Митного союзу дало б змогу Москві та Києву виторгувати в переговорах із ЄС вигідніші умови для торгівлі.

"Ми вважаємо, що якби Україна приєдналася до Митного союзу, а потім ми скоординували б свої спільні зусилля та проводили би переговори з європейцями, ми мали би більше шансів отримати кращі умови в торговельних і економічних відносинах із нашим головним партнером, а Європа залишається нашим головним торговельно-економічним партнером", - сказав президент РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА