12:56 21.09.2013

Moody's погіршило рейтинг єврооблігацій України до Саа1 із перспективою подальшого зниження

2 хв читати

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service зменшило рейтинг єврооблігацій України до "Саа1" з "B3" і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Як йдеться в повідомленні агентства в ніч на суботу, таке рішення викликане зростаючим занепокоєнням щодо зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів із Міжнародним валютним фондом і погіршенням відносин з Росією.

Moody's також погіршило до "Саа1" з "B3" рейтинг єврооблігацій держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" ("Фінінпро"), випущених під гарантії уряду, і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Агентство наголошує, що основною причиною рішення стало подальше погіршення зовнішньої ліквідності країни з моменту останнього зниження рейтингу в грудні 2012 року. Moody's нагадує, що валютні резерви України впали за рік на 30% - до $19,7 млрд на кінець серпня 2013 року, що покриває лише 2,3 місяця імпорту (2012 року).

Більше того, тиск на резерви, ймовірно, зростатиме у найближчі місяці через зростаючий попит із боку населення, більш високий імпорт газу та ризики погіршення експорту, вважає агентство.

Воно додає, що за суверенним боргом, разом із зобов'язаннями Національного банку України перед МВФ, до кінця 2014 року необхідно виплатити до $10,8 млрд. Moody's уточнює, що на кінець липня у розпорядженні уряду було близько $1,8 млрд на липень цього року, а його доступ на міжнародні ринки наразі обмежений.

Щодо перспектив відновлення фінансової співпраці з МВФ агентство також висловлює побоювання, пов'язані з недавнім ухваленням закону про податкові векселі, дискусіями з приводу повернення до збору на купівлю безготівкової валюти. Moody's нагадує, що ці питання додаються до давніх дискусій із Фондом щодо підвищення внутрішніх цін на газ, гнучкішого обмінного курсу та фіскальних показників. На думку агентства, зменшення популярності президента та правлячої партії і вибори глави держави в березні 2015 року додають побоювань.

Третьою причиною для зниження рейтингу Moody's назвало погіршення відносин із Росією, яка чітко заявила про свою незгоду з планованим Києвом підписанням угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

Агентство наголошує, що таке підписання в середньостроковій перспективі є позитивом для рейтингу України, враховуючи, що воно підтримуватиме економічні та політичні реформи, проте вважає, що в короткостроковій перспективі негативна реакція Росії, на яку припадає 25% українського експорту, переважує ці переваги.

Moody's зазначає, що під час перегляду рейтингу воно враховуватиме динаміку валютних резервів, статус переговорів із МВФ і результат саміту у Вільнюсі та реакцію Росії на нього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА