16:47 01.10.2013

Сонячні електростанції України в найближчі п'ять років наростять потужність усемеро - прогноз

2 хв читати

Сумарна встановлена потужність фотоелектричних електростанцій, які буде побудовано в Україні в 2013-2017 роках, становить 2,2 ГВт, при цьому країна увійде до п'ятірки найбільших нових ринків із розвитку сонячної енергетики у світі завдяки створеній за останні декілька років системі стимулювання розвитку відновлюваної енергетики.

Такий прогноз міститься в підготовленому міжнародною компанією IHS огляді ринків фотовольтаїки, що розвиваються. Документ охоплює загалом 40 країн, які на сьогодні встановили менше ніж 1 ГВт сонячних генерувальних потужностей.

Саме нові ринки забезпечать подальший інтенсивний розвиток сонячної енергетики, переконані аналітики. Найближчі п'ять років такі країни щороку збільшуватимуть потужності фотоелектричних установок у середньому на 38%, тоді як загальносвітове зростання становитиме лише 13%.

IHS прогнозує, що потужність сонячних електростанцій, які щороку вводять в експлуатацію на нових ринках, збільшиться з 2,2 ГВт у 2012 році до 10,7 ГВт у 2017-му. У результаті в 2017 році на нові ринки припаде 19% усіх фотоелектричних установок у світі порівняно з 7% у 2012 році.

"В усьому світі з'являються нові ринки для розвитку фотовольтаїки завдяки державним стимулам. Незважаючи на те, що ці ринки іноді мають величезні бар'єри у вигляді обмеженого фінансування, невизначеності в регулюванні, компанії можуть отримати вигоду на цих нових ринках, які швидко розвиваються", - зазначає старший аналітик IHS із фотовольтаїки Жозефін Берг (Josefin Berg).

Найбільший попит на фотоелектричні модулі серед нових ринків забезпечать країни Європи. Відносно стабільні фінансові умови та наявність під боком досвідчених компаній у сфері сонячної енергетики забезпечать швидке зростання після того, як буде визначено регуляторну політику.

Польща, Туреччина та Росія починають пропонувати схеми стимулювання, тоді як Україна та Румунія вже інтенсивно розвивають сонячну енергетику, зазначено в огляді IHS.

Україна останні декілька років розвиває відновлювану енергетику інтенсивніше, ніж традиційну, для зміцнення енергетичної безпеки та зниження негативного впливу галузі на довкілля. Найдинамічніше розвивається сонячна енергетика.

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, сумарна встановлена потужність працюючих в Україні сонячних електростанцій протягом минулого року зросла вдвічі - до 372 МВт.

На різних етапах реалізації в Україні перебуває понад 100 проектів будівництва сонячних електростанцій сумарною потужністю понад 1,4 ГВт. Такі об'єкти, окрім вітчизняних компаній, будують також гравці з Португалії, Німеччини, Франції, Австрії, Чехії, Ізраїлю.

Сумарна встановлена потужність сонячних електростанцій, спорудження яких прогнозується в 2013-2017 рр.

Країна Потужність, ГВт

Таїланд 2,9

Туреччина 2,8

Південна Корея 2,6

ПАР 2,5

Україна 2,2

Чилі 2,2

Голландія 2,2

Бразилія 2,0

Ізраїль 1,8

Швейцарія 1,6

Інші нові ринки 13,5

Дані: IHS

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА